Rajavartiolaitos pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa DTC:tä (Digital Travel Credentials) rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 28. elokuuta 2023 alkaen yhteistyössä Finnairin, poliisin ja Finavian kanssa.

DTC-pilottiprojektissa Finnairin Lontoon-, Edinburghin- ja Manchesterin-lentojen matkustajien on mahdollista kulkea rajatarkastuksesta jonottamatta tavallista nopeammin ja sujuvammin. Tämä on mahdollista rekisteröitymällä vapaaehtoiseksi DTC:n käyttäjäksi ja käyttämällä sitä rajatarkastuksessa lähtiessä Suomesta ja/tai saapuessa Suomeen.

Pilottiprojektissa testataan DTC:tä aidossa rajatarkastuksessa tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa. DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava. Se mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä. 

Näin osallistut testaamiseen:

Lataa Google Playsta FIN DTC Pilot -sovellus.     Lataa App Storesta FIN DTC Pilot -sovellus.

1. Lataa FIN DTC Pilot -sovellus digitaalista matkustusasiakirjaa varten älypuhelimeesi Android-järjestelmälle Play Kaupasta ja iOS-järjestelmälle App Store -kaupasta. Varmistathan, että jokin puhelimen näytönlukitustapa (PIN, sormenjälki tai kasvokuva) on käytössä ennen kuin asennat sovelluksen.

2. Rekisteröidy testaajaksi poliisin lupapalvelupisteellä.

  • Vantaan pääpoliisiaseman lupapalvelupisteessä Tikkurilassa (Ratatie 11 C, 6. krs, 01300 VANTAA)
  • Helsinki-Vantaan lentoasemalla poliisin lupapalvelupisteessä (Lentäjäntie 1 B, 4. krs, 01530 VANTAA).

Varaa aika rekisteröitymiseen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Testaajan on oltava täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

  • Rekisteröintiä varten ota mukaasi voimassa oleva Suomen passisi. Passin avulla sinut tunnistetaan ja sen sirulta luetaan tiedot digitaalisen matkustusasiakirjan luomista varten.
  • Rekisteröinnissä sinusta otetaan kasvokuva ja pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake. Mikäli haluat perua suostumuksen, voit tehdä sen rekisteröintipaikoilla tai sähköpostitse [email protected]. Ilmoituksessa tulee olla passin numero, jolla DTC-rekisteröinti on suoritettu.
  • Sinun tarvitsee rekisteröityä poliisilla vain kerran. Rekisteröitymisen jälkeen voit käyttää DTC:tä rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla jokaisella kerralla, kun lähdet Isoon-Britanniaan ja palaat sieltä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin suoralla lennolla.

3. Lähetä tiedot sovelluksesta Rajavartiolaitokselle 36–4 tuntia ennen lentoa jokaisella kerralla, kun lennät Helsinki-Vantaan lentoasemalta Finnairin lennolla Lontooseen, Manchesteriin tai Edinburghiin ja kun olet palaamassa niistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin lennolla.

DTC:tä voi käyttää rajatarkastuksessa vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Toimi rajatarkastuksessa Isossa-Britanniassa paikallisen viranomaisen ohjeiden mukaisesti. Ota matkalle mukaasi passisi.

4. Käytä DTC:tä rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun lähdet Isoon-Britanniaan ja kun palaat sieltä. Saavuthan DTC-rajatarkastukseen aikaisintaan kaksi tuntia ennen lennon lähtöä, jotta voimme taata, että DTC-rajatarkastuslinja on käytössä.

Rajatarkastaja vertaa kasvokuvaasi DTC:n kasvokuvaan. Aseta passisi erillisen lukijan päälle ja katso samalla kameraan. Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytä DTC:n testaajana rajatarkastuslinjaa 21, kun lähdet Suomesta, ja -linjaa 19, kun saavut Suomeen.

Mikäli DTC ei jostain syystä toimi rajatarkastuksessa, matkasi ei esty, vaan voit silti matkustaa esittämällä matkustusasiakirjasi tarkastajalle. Ilmoitathan vikatilanteesta Rajavartiolaitokselle osoitteeseen [email protected], jotta ongelma voidaan selvittää.

 

DTC-logo ja EU-lippu. Tekstit: Digital Travel Credentials, Co-funded by the European Union.

Rajavartiolaitoksen logo.