Rajavartiolaitos pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa DTC:tä (Digital Travel Credentials) rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 31. maaliskuuta 2024 saakka yhteistyössä poliisin, Finnairin ja Finavian kanssa.

DTC-pilottiprojektissa Finnairin Schengen-alueen ulkopuolisten lentojen matkustajat voivat kulkea rajatarkastuksesta tavallista nopeammin ja sujuvammin. Tämä on mahdollista rekisteröitymällä vapaaehtoiseksi DTC:n käyttäjäksi ja käyttämällä sitä rajatarkastuksessa lähdettäessä Suomesta ja/tai saavuttaessa Suomeen.

Pilottiprojektissa testataan DTC:tä aidossa rajatarkastuksessa tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa. DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava. Se mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä.

Näin osallistut testaamiseen:

Lataa Google Playsta FIN DTC Pilot -sovellus.     Lataa App Storesta FIN DTC Pilot -sovellus.

1. Jos olet rekisteröitynyt testaajaksi ja sinulla on FIN DTC Pilot -sovellus älypuhelimessasi, päivitä sovellus mobiililaitteesi sovelluskaupasta. Älä poista sovellusta puhelimestasi, koska silloin on rekisteröidyttävä uudelleen poliisilla. Päivityksessä sovellus pyytää sinua hyväksymään suostumuksen henkilötietojen käsittelyyn. Jos hyväksyt ehdot ja haluat jatkaa sovelluksen käyttämistä, valitse ”Agree”.

Jos et ole rekisteröitynyt testaajaksi, toimi näin: Lataa FIN DTC Pilot -sovellus digitaalista matkustusasiakirjaa varten älypuhelimeesi Android-järjestelmälle Play Kaupasta ja iOS-järjestelmälle App Store -kaupasta. Varmistathan, että jokin puhelimen näytönlukitustapa (PIN, sormenjälki tai kasvokuva) on käytössä ennen kuin asennat sovelluksen. Ennen sovelluksen käyttöä, rekisteröintiin mennessä tai matkaan lähtiessä päivitä sovellus sen varmistamiseksi, että sovellus varmasti toimii oikein.

2. Rekisteröidy testaajaksi poliisin lupapalvelupisteellä.

  • Vantaan pääpoliisiaseman lupapalvelupisteessä Tikkurilassa (Ratatie 11 C, 6. krs, 01300 VANTAA)
  • Helsinki-Vantaan lentoasemalla poliisin lupapalvelupisteessä (Lentäjäntie 1 B, 4. krs, 01530 VANTAA).

Rekisteröityminen on mahdollista vain ajanvarauksella. Varaa aika rekisteröitymiseen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Testaajan on oltava täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

  • Rekisteröintiä varten ota mukaasi voimassa oleva Suomen passisi. Passin avulla sinut tunnistetaan ja sen sirulta luetaan tiedot digitaalisen matkustusasiakirjan luomista varten.
  • Rekisteröinnissä sinusta otetaan kasvokuva ja pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake. Mikäli haluat perua suostumuksen, voit tehdä sen rekisteröintipaikoilla tai sähköpostitse [email protected]. Ilmoituksessa tulee olla passin numero, jolla DTC-rekisteröinti on suoritettu.
  • Sinun tarvitsee rekisteröityä poliisilla vain kerran. Rekisteröitymisen jälkeen voit käyttää DTC:tä rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla jokaisella kerralla, kun lähdet Schengen-alueen ulkopuolelle ja palaat sieltä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin suoralla lennolla.

3. Lähetä tiedot sovelluksesta Rajavartiolaitokselle 4–36 tuntia ennen lentoa jokaisella kerralla, kun lennät Helsinki-Vantaan lentoasemalta Finnairin lennolla DTC-kohteeseen ja kun olet palaamassa niistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin lennolla.

DTC:tä voi käyttää rajatarkastuksessa vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kohdemaassa toimi rajatarkastuksessa paikallisen viranomaisen ohjeiden mukaisesti. Ota matkalle mukaan passisi.

4. Käytä DTC:tä rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun lähdet DTC-kohteeseen ja kun palaat sieltä.

Rajatarkastaja vertaa kasvokuvaasi DTC:n kasvokuvaan. Aseta passisi erillisen lukijan päälle ja katso samalla kameraan. Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytä DTC:n testaajana aina rajatarkastuslinjaa 1, kun lähdet Suomesta ja kun saavut Suomeen. DTC-linjasto on merkattu oheisella kyltillä.

Kyltti, jossa lukee kansalaiset, medborgare, citizens, DTC priority.

Mikäli DTC ei jostain syystä toimi rajatarkastuksessa, matkasi ei esty, vaan voit silti matkustaa esittämällä matkustusasiakirjasi tarkastajalle. Ilmoitathan vikatilanteesta Rajavartiolaitokselle osoitteeseen [email protected], jotta ongelma voidaan selvittää.

 

DTC-logo ja EU-lippu. Tekstit: Digital Travel Credentials, Co-funded by the European Union.

Rajavartiolaitoksen logo.