Miksi Rajavartiolaitokseen kannattaa hakea töihin?
- olemme varma, luotettava ja ammattitaitoinen työnantaja
- tehtävämme ovat monipuolisia ja yhteiskunnallisesti merkityksellisiä
- työntekijöillämme on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja edetä urallaan
- panostamme henkilöstömme kouluttamiseen
- työympäristönäsi voi olla esimerkiksi Lapin erämaa tai aava meri
Tehtäväkuvaukset
Rajavartijaksi voi Suomessa valmistua vain rajavartijan peruskurssilta Raja- ja merivartiokoulusta. Kaikille kurssin hyväksytysti suorittaneille on tiedossa työpaikka. Rajavartijan työnkuva on monipuolinen: Rajavartijat työskentelevät esimerkiksi rajavartioasemien partionjohtajina, partio- ja vartiomiehinä sekä koiranohjaajina. Rajavartija hoitaa rajavalvontaan, henkilöiden maahantulo- ja maastalähtövalvontaan sekä muuhun valvontaan liittyviä tehtäviä.
Rajavartijat jäävät eläkkeelle jo 57-vuotiaina. Rajavartiolaitoksessa palvelee noin 1 700 raja- ja merivartijaa.
Jos kiinnostuit tehtävästä, lue lisätietoa koulutuksesta.
Merivartijaksi voi valmistua vain Raja- ja merivartiokoulusta. Merivartijan työpaikka voi olla esimerkiksi merivartioasema, vartiolaiva, sataman tai lentoaseman passintarkastusosasto tai esikunta. Osa merivartijoista toimii myös sukeltajana ja pintapelastajana. Merivartijan työ voi olla esimerkiksi venepartiointia merialueella, kansimiehen tehtäviä vartiolaivalla, passintarkastusta satamassa tai lentoasemalla ja päivystystä merivartioasemalla.
Merivartijat jäävät eläkkeelle hyvin nuorina, sillä pakollinen eroamisikä on 57 vuotta. Rajavartiolaitoksessa palvelee noin 1 700 raja- ja merivartijaa.
Jos kiinnostuit tehtävästä, lue lisätietoa koulutuksesta.
Rajavartiolaitoksen upseerit koulutetaan Maanpuolustuskorkeakoulussa yhdessä Puolustusvoimien upseerien kanssa. Upseerin nousujohteiseen uraan kuuluvat monipuoliset asiantuntija- ja esimiestehtävät organisaation eri tasoilla. Upseerit hankkivat asioiden valmistelijana ja asiantuntijoina tietoja ja taitoja, joita he myöhemmin hyödyntävät esimiestehtävissä.
Tärkeä osa upseerien työtä on operatiiviseen päivittäistoimintaan osallistuminen ja sen johtaminen. Uran edetessä upseerit siirtyvät vaativampiin suunnittelu- ja johtamistehtäviin, joissa korostuu pitkäjänteinen toiminta, monipuolinen toimintaympäristö sekä kansainvälinen yhteistyö.
Rajavartiolaitoksen upseerit palvelevat sotilasviroissa. Raja- sekä meriturvallisuuden lisäksi työhön kuuluvat myös sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävät, joita upseerit harjoittelevat Rajavartiolaitoksen johtamissa kertausharjoituksissa. Rajavartiolaitoksen upseerilta edellytetään hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa, ammattitaitoisuutta, yhteistyökykyisyyttä sekä luotettavuutta.
Rajavartiolaitoksessa palvelee noin 650 upseeria erilaisissa asiantuntija-, koulutus- ja johtotehtävissä.
Lue tarkemmin upseerien koulutuksesta.
Löydät pääsyvaatimukset ja hakeutumisohjeet Maanpuolustuskorkeakoulun sivuilta.
Tarjoamme työtä myös siviilivirkamiehille ja yliopistoharjoittelijoille. Rajavartiolaitoksen esikunnissa, huoltokeskuksissa, johtopaikoilla ja vartioasemilla työskentelee noin 400 siviilityöntekijää. Siiviilivirkamiehiä työskentelee esimerkiksi asiantuntijatehtävissä talouspuolella, henkilöstöhallinnossa ja it-tehtävissä.
Erikoisupseereita Rajavartiolaitoksessa palvelee noin 40. He hoitavat teknillisen alan tehtäviä esikunnissa, korjaamoissa ja vartiolaivoilla. Tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi toimistoinsinööri, konemestari ja teleteknikko. Erikoisupseereiden terveydentilan ja fyysisen kunnon vaatimukset ovat samat kuin sotilasvirkoihin. Heillä on myös oikeus sotilaseläkkeeseen 57 vuoden iässä.
Otamme siviilivirkamiehet ja erikoisupseerit Rajavartiolaitoksen palvelukseen tehtävänmukaisen koulutuksen saaneina. Tarvittaessa annamme heille erikoiskoulutusta.
Lue tarkemmin upseerien koulutuksesta.
Löydät avoimet työpaikat valtiolle.fi-sivustolta.