Varmista jääkannen kantavuus ennen kuin menet jäälle. Teräsjäätä tulee olla vähintään 5 senttimetriä, mutta mielellään 10 senttimetriä, jotta se kestää aikuisen ihmisen painon. Jos liikut moottorikelkalla tai mönkijällä, jääkannen pitää olla vähintään 15 senttimetrin paksuinen. Liiku autolla ainoastaan merkityillä jääteillä.
Kerro lähiomaiselle tai tuttavalle reittisuunnitelmasi ja aikataulusi. Muista myös ilmoittaa mahdollisista muutoksista.
Varustaudu kunnolla jäälle
Ehdottomiin jäällä liikkujan varusteisiin kuuluvat ainakin seuraavat välineet:
- Ripusta kaulallesi jäänaskalit tai laita ne talteen rintataskuun. Naskalien pitää olla helposti saatavilla.
- Pukeudu asianmukaisesti. Jos joudut veden varaan, paras vaihtoehto on pelastuspuku, joka pitää sinut kuivana ja lämpimänä sekä kelluttaa sinua.
- Ota mukaan keppi tai sauva, jolla voit varmistaa jään kestävyyden.
- Pakkaa selkäreppu niin, että se kelluu. Pakkaa reppuun vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet. Laita matkapuhelin vesitiiviiseen taskuun tai pussiin.
- Pakkaa mukaasi myös köysi, heittoliina tai vahvaa narua, jolla voit auttaa tarvittaessa muita jäällä liikkuvia. Myös pilli voi osoittautua hyödylliseksi varusteeksi.
- Ota mukaan kompassi ja alueen kartta.
- Ota mukaan lumilapio, jos jää on niin paksua, että se kestää autolla liikkumisen. Lumipyry voi yllättää, ja ajoneuvo juuttua kinoksiin. Huomioi olosuhteet suunnitelmissa erityisesti silloin, kun et pysty ajamaan aurattuja jääteitä pitkin. Tässä tapauksessa myös paikallistuntemus on tärkeää. Jos olosuhteet ovat huonot, älä mene jäälle.
Vältä paikkoja, joissa jää on heikkoa
Kun liikut jäällä, vältä virtapaikkoja kuten kapeikkoja, salmia, jokisuistoja ja niemenkärkiä. Sinun kannattaa välttää myös laivaväyliä, karikkoja, kaislikkoja ja siltoja sekä laitureiden ympäristöä. Käytä hyväksesi paikallistuntemusta, jos se on mahdollista.
Toimi näin, jos jää pettää
- Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
- Pysy rauhallisena.
- Pyri tulosuuntaasi.
- Riko jäätä niin paljon kuin se vartalolla särkyy.
- Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon ja vedä itsesi naskaleiden avulla jäälle.
- Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.
- Hakeudu nopeasti lämpimään.
Saat lisätietoja turvallisesta jäällä liikkumisesta Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sivuilta (Materiaalia jääturvallisuuden opiskeluun).
Ilmatieteen laitokselta saat ajankohtaista tietoa esimerkiksi jäätilanteesta: Jäätilanne - Ilmatieteen laitos