Kontrollera isens bärighet innan du går ut på isen. Den ska finnas minst 5 centimeter, men gärna 10 centimeter, kärnis för att isen ska bära en vuxen människa. Om du rör dig med snöskoter eller terränghjuling ska istäcket vara minst 15 cm tjockt. Kör bil endast på markerade isvägar.
Informera anhöriga eller bekanta om din planerade rutt och din tidtabell. Kom också ihåg att meddela om eventuella ändringar.
Utrusta dig ordentligt på isen
Till den absolut nödvändiga utrustningen på isen hör åtminstone följande:
- Häng isdubbar runt halsen eller lägg dem i bröstfickan. Isdubbarna ska vara lättillgängliga.
- Klä dig ändamålsenligt. Om du hamnar i vattnet är det bästa alternativet en överlevnadsdräkt som håller dig torr och varm samt håller dig flytande.
- Ta med en käpp eller stav för att kontrollera isens bärighet.
- Packa ryggsäcken så att den flyter. Packa ner en extra omgång kläder i en vattentät påse i ryggsäcken. Lägg mobiltelefonen i en vattentät ficka eller påse.
- Packa också ner ett rep, en kastlina eller ett starkt snöre, som du vid behov kan använda till att hjälpa andra som rör sig på isen. Visselpipa kan också visa sig vara ett nyttigt redskap.
- Ta med dig kompass och karta över området.
- Ta med en snöskyffel om isen är så tjock att du kan ge dig ut på den i bil. Snön kan överraska och bilen kan fastna i en driva. Beakta förhållandena i planerna särskilt om du inte kan köra längs plogade isvägar. I detta fall är det också viktigt med lokalkännedom. Ge dig inte ut på isen om väderleksförhållandena är dåliga.
Undvik ställen där isen är svag
Undvik strömma ställen, såsom smala sund, å- eller älvmynningar och uddspetsar, när du rör dig på isen. Undvik helst också farleder, grynnor, vassruggar och broar samt isen kring bryggor. Utnyttja om möjligt lokalkännedom.
Gör så här om isen brister
- Ropa genast på hjälp eller blås i visselpipan
- Håll dig lugn
- Försök ta dig upp åt samma håll du kom från
- Bryt isen framför dig så långt det går
- Använd simsparkar för att få kroppen i vågrät ställning och dra dig upp på isen med isdubbarna
- Rulla, kravla och kryp tills du säkert är på hållbar is
- Ta dig snabbt in i värme
Mer information om hur du rör dig på isen på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds webbplats (på finska)
Meteorologiska institutet ger dig aktuell information om till exempel isläget: Isläget - Meteorologiska institutet