-
Ja, kravet på 0,7 måste uppfyllas (1,0 för sjöfartsuppgifter). Om synen är sämre än så kan sökanden alltså inte antas till grundkursen för gränsbevakare. Observera att glasögonens styrka inte är detsamma som synskärpa. En allmänläkare eller hälsovårdare kan kontrollera synskärpan.
Observera dock att synen kan korrigeras med en laseroperation. Om synen inte uppfyller kraven i inträdesprovet är ett eventuellt antagande till kursen villkorligt. Innan kursen inleds görs en rekryteringsundersökning och då måste synen uppfylla kraven. Dessutom måste man ha normalt färgsinne. Testet måste ha gjorts med Ishiharas test med 24 tavlor och högst 2 fel tillåts. Med flera fel blir man utgallrad.
-
Du kan söka till kursen även om beväringstjänsten fortfarande pågår. Beväringstjänsten ska vara avslutad med godkänt resultat innan kursen inleds. Om beväringstjänsten ännu pågår ska du i stället för militärpasset bifoga ett intyg över beväringstjänsten.
-
Det finns ingen färdig lista över sådana, utan en bedömning görs från fall till fall.
-
Examen ska vara avlagd innan ansökningstiden går ut.
-
Alla specialuppgifter utlyses internt vid Gränsbevakningsväsendet, dvs. vi söker utexaminerade gräns- och sjöbevakare som utbildas för uppgiften. På grundkursen för gränsbevakare får alla samma utbildning. På grundkursen utbildas alltså ingen till exempel till ytbärgare eller hundförare.
-
Det finns ingen övre åldersgräns för grundkursen för gränsbevakare. Beakta dock den tidiga pensioneringsåldern.
-
I inträdesprovet testas kunskaperna i engelska och det andra inhemska språket. (Om modersmålet är finska görs ett prov i svenska och om modersmålet är svenska görs ett prov i finska. Om modersmålet är något annat språk görs prov i båda inhemska språken.) Språkproven är skriftliga och innehåller inget muntligt delprov. Du förbereder dig bäst inför provet genom att repetera den allmänna terminologin och läsa texter som skrivits på språket. Med andra ord genom att förbättra ditt ordförråd och därigenom förmågan att förstå språket.