När Finland hade blivit självständigt fattade statsrådet den 21 mars 1919 ett beslut, med vilket bevakningen av gränsen förordnades åt under inrikesministeriet lydande militärt organiserade gränsbevakningstrupper. Sin nuvarande form utvecklade Gränsbevakningsväsendet efter de senaste krigen, när till det anslöts sjöbevakningsväsendet och bevakning påbörjades också vid Finlands västra och norra gräns. Gränsbevakningsväsendet har fortgående utvecklat sin sammansättning på det sätt som uppgifterna och omgivningen kräver.
Gränsbevakningsväsendet är stolt över sin historia, och vårdar traditionerna med bl.a. museiverksamhet och genom att bedriva samarbete med gillen. Museiverksamheten har varit väsentligt anknuten till traditionsverksamheten, som i stor utsträckning har koncentrerats på de krigstida gränstruppernas verksamhet eller andra händelser under senaste krig. Traditionsverksamhet drivs av Gräns- och Sjöbevakningstruppernas Traditionsförening rf samt gillen som har samband med Gränsbevakningsväsendets verksamhet.
Bekanta dig med Gränsbevakningsväsendets historia
Gränsmuseet är ett nationellt museum som presenterar Gränsbevakningsväsendets historia. Gränsmuseets utställningslokaler ligger nära östgränsen på Immola kasernområde i Imatra.
Sjöbevakningsmuseet ger en heltäckande bild av Gränsbevakningsväsendets historia i fråga om den marina verksamheten och utrustningen. Sjöbevakningsmuseet verkar i Maritimcentret Vellamo i Kotka.
Läs mer om Sjöbevakningsmuseet
Raate bevakningsmuseum.
Bevakningen av östgränsen vid Raate inleddes år 1918. Försvarsmakten ansvarade för bevakningen fram till inrättandet av Gränsbevakningsväsendet den 21 mars 1919. De första egentliga gränsbevakarna kom till Raate 1921. I enlighet med fredsfördraget i Tartu markerades och bekräftades gränsen 1920, vilket officiellt stängde gränsen.
Fältvaktens vaktbyggnad i Raate togs i bruk den 1 juli 1923, medan fältvakten tidigare hade verkat i hyrda lokaler i Raatevaara. Under 1920- och 1930-talen försökte flyktningar och överlöpare passera gränserna till Finland och läget vid gränsen var oroligt. Innan vinterkriget bröt ut 1938–39 renoverades vaktbyggnaden, men skadades allvarligt under vinterkrigets strider. Under mellanfreden reparerades byggnaden och fältvakten återvände till byggnaden. Under fortsättningskriget använde militärpolisen Raates vaktbyggnad som bas.
Efter kriget år 1958 fick Raate en ny vaktbyggnad, medan den gamla fungerade som bostad fram till 1970-talet. År 1988 gjordes Raates gamla vaktbyggnad om till bevakningsmuseum och öppnades för allmänheten för att berätta om livet på gränsbevakningsstationen före krigen. Gillet Kainuun Rajavartioston Kilta ry:s avdelning i Suomussalmi tog initiativet till att inrätta bevakningsmuseet. Byggnaden har restaurerats till samma utseende som 1939.
Bevakningsmuseet är den enda av de gränsbevakningsbyggnader byggda före krigen som bevarats till i dag. Idag är bevakningsmuseet öppet för allmänheten på sommaren och enligt överenskommelse och har cirka 6 000 besökare årligen. Kajanalands gränsbevakningssektion, Kainuun Rajavartioston Kilta ry Suomussalmi och Suomussalmi kommun ansvarar tillsammans för bevakningsmuseets verksamhet.
År 2023 kommer den 100-åriga vaktbyggnaden och bevakningsmuseets 35-årsjubileum att firas på Gränsbevakningsväsendets traditionsdag.
Välkommen!
Adress: Raatteentie 183, 89800 Suomussalmi kyrkby (VisitSuomussalmi.fi)
I Traditionsrummet kan man lära sig mer om Kajanalands gränsbevakningssektions historia som börjar redan år 1919. I utställningsrummet finns material som illustrerar Kajanalands gränsbevakningssektions verksamhet under olika årtionden. Här kan du också titta på material om stabsområdet i Leirimäki i Lehtikangas, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1880-talet.
Under juni–augusti är det möjligt att besöka Traditionsrummet enligt överenskommelse på vardagar under tjänstetid, vänligen kontakta personalbyrån ([email protected]). Förevisningstid överenskoms alltid fall för fall.
Välkommen!
Traditionshuset ligger i Lieksa på adressen Timitranrannantie 4. Traditionshuset är öppet för besökare enligt överenskommelse per telefon 050 520 1157. Gillet Lieksan Rajakilta ansvarar för verksamheten.
Välkommen!
Bekanta dig med historien av Gränsbevakningsväsendets beredskapsplutoner och flygverksamhet.
Gränsmuseets webbutställningar:
Livräddare och smugglarjakter: de flygande gränsmännens väg från 1930-talet till i dag