För att godkännas till grundkursen för gränsbevakare ska en person uppfylla följande kriterier:
- Finsk medborgare som har fyllt 18 år.
- Åtminstone gymnasiets läroplan, studentexamen eller yrkesexamen på andra stadiet ska vara avlagd.
- Värnplikt eller frivillig militärtjänst för kvinnor vid det finska försvaret eller Gränsbevakningsväsendet (förutom personer som har åländsk hembygdsrätt) ska ha fullgjorts innan grundkursen för gränsbevakare inleds.
- Körrätt för fordon i minst kategori B.
- Klanderfri och pålitlig på det sätt som Gränsbevakningsväsendets uppgifter förutsätter, inga bindningar till utlandet eller andra bindningar som äventyrar säkerheten, försvaret eller en ändamålsenlig och opartisk skötsel av uppgiften.
- Inträdesprovet ska ha avlagts med godkänt resultat.
- nuvarande tjänstgöringsklass A.
- synskärpan på båda ögonen ska vara minst 0,7 utan glasögon (i sjöfartsuppgifter 1,0)
- normalt färgsinne (det ska framgå från intyget att testet har gjorts med Ishiharas syntest med 24 tavlor och högst 2 fel)
- hörselklass I–II, (hörseln ska uppfylla kriterierna för tjänsteduglighetsklass A enligt Försvarsmakternas anvisningar för hälsokontroller, ”Puolustusvoimien terveystarkastusohje” (TTO 2012). I praktiken betyder detta att hörseln vid medelfrekvensen (500–2000 Hz) ska vara 20 dB eller bättre.)
- ingen kronisk sjukdom, eksem eller allergier som kan störa arbetet.
- Resultat från Coopers test minst 2 600 meter för män och 2 400 meter för kvinnor.
- Avklarat nordiskt simkunnighetstest. Intyg över nordiskt simkunnighetstest (pdf)
Så här söker du till kursen
- Fyll i ansökan i Valtiolle.fi tjänsten.
- Skicka dina bilagor via e-post till [email protected]. Kontrollera att du får ett automatiskt svar – det betyder att de bilagor du har skickat har mottagits. Här hittar du ansökningsblanketten och information om nödvändiga bilagor: Bilagor till ansökan och ansökningsblanketten.
- Vänta på kallelse till inträdesprovet. Sökandena som kallas till inträdesprovet för grundkursen för gränsbevakare väljer vi ut på basis av betygspoängen och tilläggspoängen. Antagningspoängen finns i ansökningsguiden (pdf).
- Förbered dig inför inträdesprovet: idrotta och repetera språk. Kom också ihåg att du i den andra delen av inträdesprovet måste visa upp ett högst sex (6) månader gammalt läkarintyg (läkarutlåtande om hälsotillståndet dvs. T-blanketten) och ett högst tolv (12) månader gammalt intyg över nordiskt simkunnighetstest (pdf).
- Delta i inträdesprovet. Du kan delta i inträdesprovets första del på flera orter runt om i Finland. Den andra delen ordnas i Imatra. Den första delen består av ett Coopers test och språktest. I den andra delen bedöms sökandens lämplighet, dvs. psykologiska test och en intervju som görs av gränsbevakningsmän.
- Vänta på beslutet. Chefen för Gräns- och sjöbevakningsskolan godkänner studerandena till grundkursen för gränsbevakare i antagningsordning. Antagningsordningen bildas utifrån sökandenas antagningspoäng och lämplighet. Gräns- och sjöbevakningsskolan hänvisar sökandena som antagits till kursen till en rekryteringsundersökning som görs innan kursen inleds.
Bilagor till ansökan och ansökningsblanketten
Fyll i ansökan i Valtiolle.fi tjänsten. Vid behov kan man även skicka ansökan per post. Fyll i ansökan och skicka med bilagorna.
Skicka ansökan till adressen:
Raja- ja merivartiokoulu
Rekrytointi
Niskapietiläntie 32 D
55910 Imatra
Sökanden är själv ansvarig för att ansökan kommer fram innan ansökningstiden går ut. Ansökningar som kommer efter det tas i beaktande först i ansökningen till följande kurs.
Bifoga följande till ansökan:
- kopia av körkortet
- kopia av avgångsbetyget från gymnasiet och/eller yrkesutbildning
- kopia av studentbetyget
- kopia av arbetsintyg (arbetsavtal ersätter inte arbetsintyg)
- eventuell intyg om tjänstemannasvenska eller -finska, om det är avlagt annars än vid annan högskolan
- eventuella andra betygskopior (t.ex. högskoleexamen samt motsvarande internationell examen)
- kopia av militärpasset
- kopia av ledarens/manskapets tjänsteintyg och personutvärdering
- för sökande med ledarutbildning kopia av betyget från underofficers- eller reservofficersskolan
- intyg över beväringstjänst, om beväringstjänsten ännu pågår
- kopia av sidan med personuppgifter i ett utländskt pass, om sökanden också har andra medborgarskap.
Skicka inte läkarintyget och intyg över nordiskt simkunnighetstes (pdf) per post tillsammans med ansökningsdokumenten utan ta det med dig till inträdesprovet!
Inträdesprov till grundkursen för gränsbevakare
Vi väljer sökandena till inträdesprovet på basis av betygs- och tilläggspoängen samt personens lämplighet. Antagningspoängen finns i ansökningsguiden (pdf). Alla sökande får ett e-postmeddelande om huruvida de kallas till inträdesprovet eller inte.
Inträdesprovet består av två delar: den första delen består av ett 12 minuters löptest och ett språktest. Den andra delen består av en intervju som görs av gränsbevakningsmän och en lämplighetsbedömning (psykologiskt test).
Vi bedömer sökandens fysiska kondition utifrån ett löptest på 12 minuter (Coopers test) och nordiskt simkunnighetstest.
Gränsbevakaren behöver goda språkkunskaper i sitt yrke. I inträdesproven testar vi sökandens kunskaper i engelska och det andra inhemska språket, dvs. svenska eller finska. Om du har gått grundskolan på finska kräver vi ett test i svenska. Om du har gått grundskolan på svenska kräver vi ett test i finska. Om du har fått din skolutbildning på något annat språk kräver vi test i båda inhemska språken.
Syftet med testet i engelska är att få reda på hur sökanden klarar sig i en arbetsmiljö som kräver språkkunskaper. Beträffande det andra inhemska språket är avsikten att fastställa sökandens förutsättningar att avlägga de studier i det andra inhemska språket som ingår i utbildningen samt språkexamen som krävs av tjänstemän.
Gränsbevakaren behöver psykisk stabilitet och sociala färdigheter i sitt arbete. Dessutom måste gränsbevakaren kunna agera konsekvent även i svåra situationer. Med det psykologiska testet som ingår i inträdesprovet bedömer vi sökandens personlighet, sociala färdigheter och motivation. Med testet mäter vi också sökandens inlärningsförmåga, problemlösningsförmåga och stresstålighet. Testet innehåller skriftliga uppgifter, en gruppuppgift och en intervju.
Syftet med intervjun är att bland annat få information om den sökandes motivation, förväntningar, attityder, sociala kunskaper och värderingar. Den sökande kan också ställa egna frågor under intervjun. Intervjuarna är erfarna tjänstemän vid Gränsbevakningsväsendet.