Rajavartijan peruskurssin pääsyvaatimukset 

Näin haet kurssille

 1. Täytä ja postita hakemus. Rajavartijan peruskurssi ei kuulu yhteishakuun. Täytä hakulomake ja postita se Raja- ja merivartiokoululle. Kirjoita hakemuksen lisätietoja kohtaan, mikäli haet myös ruotsinkieliselle peruskurssille, tai jos haet ainoastaan ruotsinkieliselle peruskurssille. Liitä mukaan myös tarvittavat liitteet. Voit täydentää tarvittaessa liitteitä hakuajan loppuun asti. Löydät hakulomakkeen ja tiedon tarvittavista liitteistä: hakulomake ja liitteet.
 2.  Odota kutsua pääsykokeeseen. Valitsemme rajavartijan peruskurssin pääsykokeeseen kutsuttavat hakijat hakupisteiden perusteella.
 3. Valmistaudu pääsykokeeseen: urheile ja kertaa kieliä. Muista myös, että pääsykokeiden toisessa vaiheessa sinun on esitettävä enintään kuusi (6) kuukautta vanha lääkärin todistus (lääkärinlausunto terveydentilasta eli T-lomake).
 4. Osallistu pääsykokeeseen. Pääsykoe järjestetään Raja- ja merivartiokoululla Imatralla. Pääsykoe on kaksiosainen: ensimmäisessä osassa suoritat Cooperin testin ja kielitestit. Toinen osa muodostuu soveltuvuusarvioinnista eli psykologisesta testauksesta, rajavartiomiesten haastattelusta sekä uimataitotestistä.  
 5. Odota valintapäätöstä. Raja- ja merivartiokoulun johtaja hyväksyy opiskelijat rajavartijan peruskurssille opiskelijavalintajärjestyksessä. Opiskelijavalintajärjestys muodostetaan valintapisteiden, soveltuvuuden ja sopivuuden perusteella. Raja- ja merivartiokoulu ohjeistaa kurssille valitut hakijat palvelukseenottotarkastukseen, joka tehdään ennen kurssin alkamista.

Hakulomake ja hakemuksen liitteet

Lähetä hakemus osoitteeseen:

Raja- ja merivartiokoulu
Rekrytointi
Niskapietiläntie 32 D
55910 Imatra

Hakija vastaa itse hakemuksen saapumisesta perille määräaikaan (30.4.2021) mennessä. Huomioimme tämän jälkeen saapuneet hakemukset vasta rajavartijan peruskurssi 31 haussa.

Mikäli lähetät hakemuksen postitse rajavartijan peruskurssille lähellä hakuajan loppumista, suosittelemme lähettämään hakemuslomakkeen lisäksi sähköpostitse: [email protected], jotta saamme hakemuksesi käsittelyyn hakuajan puitteissa.

Voit täyttää hakemuksen myös valtiolle.fi palvelussa 30.4.2021 klo 16.00 asti: valtiolle.fi -palvelu

Liitä hakemukseen mukaan:

 • kopio ajokortista
 • kopio lukion ja/tai ammatillisen koulutuksen päättötodistuksesta
 • kopio ylioppilastodistuksesta
 • kopio työtodistuksista
 • mahdolliset muut todistuskopiot (esimerkiksi korkeakoulututkinto sekä sitä vastaava kansainvälinen tutkinto)
 • kopio sotilaspassista
 • kopio johtajan/miehistön palvelustodistuksesta ja henkilöarvioinnista
 • johtajakoulutetulta kopio aliupseeri- tai reserviupseerikoulun todistuksesta
 • todistus varusmiespalveluksesta, jos varusmiespalvelus on vielä kesken
 • kopio ulkomaan passin henkilötietosivusta, jos hakijalla on myös muita kansalaisuuksia

Ota lääkärintodistus mukaan pääsykokeeseen, älä lähetä sitä postitse hakupapereiden mukana!

Rajavartijan peruskurssin pääsykoe

Valitsemme hakijat pääsykokeeseen haku- ja lisäpisteiden sekä sopivuuden perusteella. Lähetämme kaikille hakijoille sähköpostilla tiedon siitä, kutsutaanko heidät pääsykokeeseen. 

Pääsykokeessa on kaksi osaa: ensimmäisessä osassa suoritetaan 12 minuutin juoksutesti ja kielitesti. Toiseen vaiheeseen kuuluvat rajavartiomiesten suorittama haastattelu, soveltuvuusarviointi (psykologinen testi) ja uimataitotesti.
 

Koulutukseen valinta

Raja- ja merivartiokoulun johtaja hyväksyy opiskelijat rajavartijan peruskurssille sopivuuden ja valintapisteiden mukaisessa järjestyksessä.

Jos sinulla on jotain kysyttävää hakuun liittyen, voit olla yhteydessä meihin: 

[email protected]
p. 0295 429 034