Lapin rajavartiosto on Rajavartiolaitoksen pinta-alaltaan suurin ja pohjoisin hallintoyksikkö. Sen valvottavana on kaikkiaan 1 608 kilometriä valtakunnanrajaa. Venäjän vastaista rajaa on valvottavana 380 kilometriä, Norjan rajaa 736 ja Ruotsin rajaa 488 kilometriä.

Lapin rajavartiosto vastaa rajaturvallisuuden ylläpidosta valvonta-alueellaan. Ydintoimintoja ovat rajojen valvonta, rajatarkastukset, rikostorjunta ja kansainvälinen yhteistyö.

Rajaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi Lapin rajavartiosto osallistuu sotilaalliseen maanpuolustukseen antamalla varusmieskoulutusta Rajajääkärikomppaniassa Ivalossa. Ivalon Rajajääkärikomppania on Euroopan unionin pohjoisin varusmiesten koulutusyksikkö.

Lapin rajavartioston organisaatio koostuu esikunnasta (sijaitsee Rovaniemellä), kolmesta rajavartioasemasta (sijaitsevat Ivalossa, Sallassa ja Muoniossa), kahdesta rajatarkastusasemasta ja rajajääkärikomppaniasta.

Lapin rajavartiosto vastaa rajatarkastuksista Sallan ja Raja-Joosepin kansainvälisillä rajanylityspaikoilla sekä Rovaniemen, Kittilän, Ivalon ja Enontekiön lentoasemilla.