1. Yleistä
-
Jos maahanpääsy evätään rajoitusten voimassaoloaikana, siitä seuraa lähtökohtaisesti myös viisumin kumoaminen, mikäli Schengen-viisumisi on Suomen myöntämä.
Jos viisumi on toisen Schengen-maan myöntämä, Rajavartiolaitos harkitsee kumoamista tapauskohtaisesti ja on yhteydessä myös viisumin myöntäneen jäsenvaltion viranomaisiin.
-
Unionin kansalaisen perheenjäsen ja perheenjäseneen rinnastettavat muut omaiset määritellään ulkomaalaislain 154 §:ssä.
- Käytännössä unionin kansalaisen perheenjäsenellä tarkoitetaan:
- unionin kansalaisen aviopuolisoa,
- unionin kansalaisen tai hänen aviopuolisonsa alle 21-vuotiaita lapsia,
- unionin kansalaisen tai hänen aviopuolisonsa huollettavana olevia lapsia, lapsenlapsia ja muita suoraan etenevässä polvessa olevia,
- unionin kansalaisen tai hänen aviopuolisonsa huollettavana olevia vanhempia, isovanhempia ja muita suoraan takenevassa polvessa olevia ja
- alle 18-vuotiaan jäsenvaltiossa asuvan unionin kansalaisen huoltajaa.
Rekisteröity parisuhde rinnastetaan avioliittoon. Aviopuolisoihin rinnastetaan jatkuvasti yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävät henkilöt sukupuolestaan riippumatta, jos he ovat asuneet vähintään kaksi vuotta yhdessä. Kahden vuoden yhdessä asumista ei kuitenkaan edellytetä, jos yhteisessä taloudessa asuvilla on lapsi yhteisessä huollossa.
-
Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein eivät ole EU-maita, mutta kuuluvat Schengen-alueeseen.
-
Unionin kansalaisen oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen säädetään ulkomaalaislain 10 luvussa.
Unionin kansalaisen voidaan katsoa käyttävän oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen, jos hän siirtyy toiseen EU-jäsenvaltioon tai oleskelee toisessa jäsenvaltiossa, kuin jonka kansalainen hän on. Tätä sovelletaan myös unionin kansalaisen perheenjäseneen, jos hän tulee unionin kansalaisen mukana tai seuraa häntä myöhemmin.
Euroopan talousalueen jäsenvaltion kansalaisiin ja Sveitsin kansalaisiin sekä heidän perheenjäseniinsä sovelletaan, mitä edellä on todettu unionin kansalaisista ja heidän perheenjäsenistään.
EU-, Eta-, Efta- ja Schengen-maat - Tulli (tulli.fi)
2. Matkustaminen Suomeen
-
Kyllä. Matkustajan on todennettava rajatarkastuksessa hyväksyttävä sukulaisuussuhde. Myös huollettavana olevan henkilön huoltaja tai edunvalvoja rinnastetaan sukulaiseen tässä maahantulon tarkoituksessa.
Myös perheenjäsenellä tulee olla vaadittava matkustusasiakirja ja tarvittaessa vaadittava viisumi tai oleskelulupa.
Katso myös: Ketkä ovat unionin kansalaisen perheenjäseniä?
-
Kyllä, Suomessa pysyvästi asuvien kolmansien maiden kansalaisten perheenjäsenet voivat tulla Suomeen. Matkustajan on todennettava rajatarkastuksessa hyväksyttävä sukulaisuussuhde. Myös huollettavana olevan henkilön huoltaja tai edunvalvoja rinnastetaan sukulaiseen tässä maahantulon tarkoituksessa.
Myös perheenjäsenellä tulee olla vaadittava matkustusasiakirja ja tarvittaessa vaadittava viisumi tai oleskelulupa.
Katso myös: Ketkä ovat unionin kansalaisen perheenjäseniä?
-
Kyllä, voit saapua Suomeen lyhytaikaista (alle 90 vrk) opiskelua varten. Opiskelu on mahdollista viisumilla saavuttaessa, kun kyse on tutkintoon tähtäävästä opiskelusta. Voit saapua myös vastaaviin pääsykokeisiin tai tutkintoon tähtäävän opiskelun pakolliseen kielikokeeseen.
Voit saapua Suomeen opiskelemaan esim. korkeakoulu-, ammattikorkeakoulu- ja ammattikoulututkinnon opintoja.
Et voi saapua Suomeen opiskelemaan esim. kansalaisopistojen kursseille tai vastaaville lyhyille kursseille, jotka eivät johda tutkintoon.
Henkilön on todennettava maahantulon tarkoitus opiskelutarkoitusta varten rajatarkastuksen yhteydessä oppilaitoksen kutsulla tai vastaavalla asiakirjalla. Tarvittaessa kutsun todenmukaisuus tarkastetaan oppilaitoksen edustajalta.
-
Et voi. Työharjoittelua ei katsota syyksi matkustaa Suomeen.
-
Et voi saapua perheen kanssa. Suomessa kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistava henkilö voi saapua Suomeen, jos matkan tarkoituksena on välttämätön asunnon tai kiinteistön huolto- tai hoitotyö.
- Tällainen syy voi olla esimerkiksi vuotavan katon korjaaminen tai vesiputkien tyhjennys, jotta kiinteistölle ei koidu haittaa.
- Syy ei voi olla esimerkiksi haravoiminen tai laskujen maksaminen.
Pakottavat henkilökohtaiset syyt arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksen yhteydessä.
-
Voit saapua Suomeen pakottavasta henkilökohtaisesta syystä. Pakottavaksi henkilökohtaiseksi syyksi tulkitaan henkilökohtaista läsnäoloa edellyttävä pakottava tai ennalta arvaamaton syy, joka ei siedä viivästystä ja henkilön saapumatta jääminen aiheuttaisi olosuhteet huomioiden merkittävää haittaa.
- Tällainen syy voi olla esimerkiksi lähiomaisen äkillinen sairastuminen tai hautajaiset.
- Syy ei voi olla esimerkiksi osallistuminen hääjuhlaan tai ristiäisiin.
-
Vapaa-ajan matkustaminen (esimerkiksi vierailu ystävän mökillä) ei ole Venäjän kansalaisille välttämätön syy saapua Suomeen.
-
Seurustelusuhde ei ole Venäjän kansalaisille välttämätön syy saapua Suomeen.
3. Kauttakulku
-
Kyllä voit, jos kuulut vapaan liikkuvuuden oikeuden piiriin.
Kuulut vapaan liikkuvuuden oikeuden piiriin, jos perheenjäsenesi on jonkun EU- tai Schengen-maan kansalainen ja hän on käyttänyt oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen esimerkiksi muuttamalla asumaan toiseen jäsenvaltioon kuin minkä kansalainen hän on.
Sinun täytyy todentaa rajatarkastuksessa perheenjäsenyys. Jos matkustat yksin, sinun täytyy myös todentaa, että olet matkustamassa kyseisen perheenjäsenen luokse.
(Katso kohta 2: Venäjän kansalaisten maahantulon rajoitukset.)
Katso myös:
- Ketkä ovat unionin kansalaisen perheenjäseniä?
- Milloin käytän unionin kansalaisena vapaan liikkuvuuden oikeutta?
-
Et voi matkustaa Suomen kautta toisessa Schengen-valtiossa oleskeluluvalla asuvan perheenjäsenesi luokse, jos matkustat Schengen-viisumilla.
-
Kyllä voit, jos sinulla on vaadittavat matkustusasiakirjat kohdemaahan. Sinulla tulee olla lisäksi voimassa oleva Suomeen saapumisen oikeuttava Schengen-viisumi.
Kauttakulku kolmansiin maihin on sallittua, kun maahanpääsy kolmanteen maahan on taattua ja matkustajalla on suunnitelma välittömästä kauttakulusta.
Huomioithan, että viisumeita ei myönnetä matkailutarkoituksessa. Tämä koskee myös kauttakulkumatkoja Suomen kautta.
4. Lentoliikenne
-
Kyllä. Et voi lentää esimerkiksi Lontoosta Suomeen matkailutarkoituksessa.
-
Kyllä. Lentäminen Suomeen ja suora kotiinpaluu Venäjälle millä tahansa liikennemuodolla, esimerkiksi lentoasemalle pysäköidyllä omalla autolla, on tämänhetkisten rajoitusten mukaan sallittua.
Kotiinpaluu Suomen kautta voi edelleen estyä rajoituksista riippumattomista syistä, esimerkiksi jos matkustaja on määrätty maahantulokieltoon tai hänellä ei ole Schengen-alueelle pääsyyn vaadittavaa viisumia tai oleskelulupaa.
-
Rajavartiolaitos selvittää matkustajan maahantuloedellytysten täyttymisen rajatarkastuksessa. Jos edellytykset eivät täyty, matkustaja saa valituskelpoisen hallintopäätöksen Schengenin rajasäännöstön mukaisesta pääsyn epäämisestä. Päätös voidaan useimmissa tapauksissa panna heti täytäntöön mahdollisesta valituksesta huolimatta. Päätöksen tiedoksiannon jälkeen matkustajan Suomeen kuljettanut lentoyhtiö velvoitetaan kuljettamaan hänet takaisin lähtömaahan, tai muuhun kolmanteen maahan, johon hänen pääsynsä on taattu.