Rajanylityspaikat

  • Kansainvälisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat (pohjoisesta etelään) Rajajooseppi, Salla, Kuusamo, Vartius, Niirala, Imatra, Nuijamaa, Vainikkala ja Vaalimaa.
    • Polkupyörillä ei ole sallittua ylittää rajaa missään itärajan rajanylityspaikalla.
  • Tilapäisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat Inari (Lieksa) ja Parikkala.
  • Huvialusten kansainväliset rajaylityspaikat ovat Haapasaaren, Helsingin, Hangon ja Ahvenanmaan merivartioasemat, Santio sekä Nuijamaan satama. 
  • Kansainvälisiä rajanylityspaikkoja ovat myös lentoasemat ja useimmat satamat. Näistä suurin on Helsinki-Vantaan lentokenttä, jonka kautta kulkee suurin osa Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä ympäri vuoden. 

Tarkista rajanylityspaikkojen yhteystiedot.

Näin ylität ulkorajan

Rajanylityspaikoilla Rajavartiolaitoksen työntekijät tekevät sinulle rajatarkastuksen eli tarkastavat maahantulo- tai maastalähtöedellytyksesi. Huolehdi, että sinulla on mukana tarvittava matkustusasiakirja ja valmistaudu vastaamaan kysymyksiin oleskelustasi Suomessa. 

Sinun kannattaa valmistautua myös siihen, että pystyt tarvittaessa osoittamaan Suomessa oleskelusi tarkoituksen asiakirjoilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sinulla on mukana työmatkaa koskevat kutsuasiakirjat, jos olet tulossa Suomeen työmatkalle.

Lue tarkemmin tarvittavista matkustusasiakirjoista: tietoa matkustusasiakirjoista.

Näin ylität Schengen-maiden välisen maarajan

Voit ylittää Schengen-maan sisärajan mistä tahansa, jos mukanasi ei ole tullattavaa tavaraa. Sisärajalla tarkoitetaan Schengen-maiden välisiä rajoja. Voit siis ylittää Suomen, Ruotsin tai Norjan välisen maarajan mistä tahansa. 

Jos ylität rajan Norjaan ja sinulla on mukana tullattavaa tavaraa, kulje tullitoimipaikan kautta. Tullitoimipaikkoja ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Saat ylittää Ruotsin rajan tullattavankin tavaran kanssa mistä vain. Tässä tapauksessa sinun on kuitenkin oltava itse yhteydessä tullitoimipaikkaan. 

Ulkorajan ylittäminen muualta kuin vahvistettujen rajanylityspaikkojen kautta

Rajavartiolaitos voi antaa sinulle rajanylitysluvan Schengen-alueen ulkorajan ylittämiseen muualta kuin rajanylityspaikan kautta ja muulloin kuin rajanylityspaikan vahvistettuna aukioloaikana. Ulkorajalla tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman maan välistä liikennettä. 

Myönnämme rajanylitysluvan, jos siihen on painava syy eikä menettelystä aiheudu vaaraa rajaturvallisuuden ylläpitämiselle. Voimme sisällyttää lupaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi välttämättömiä ehtoja.

Saat lisätietoja ulkorajan ylittämisestä muualta kuin rajaylityspaikan kautta raja- ja merivartiostojen esikunnista.