Pintapelastaja laskeutuu helikopterista kohti merta.

Meripelastus

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen sairaankuljetuksia meri- ja saaristoalueilta. 

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Vastaamme meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta ja Helsingistä. Meripelastukseen osallistuvat lisäksi muut meri- ja rannikkoalueella toimivat viranomaiset ja vapaaehtoiset. Meripelastustehtävissä voidaan myös käyttää apuna merialueella liikkuvia huvi-, kauppa-, ja matkustaja-aluksia.

Omaisuuden, kuten veneiden tai laivojen, pelastaminen ei ole meripelastusta. Omaisuuden pelastamisen hoitavat pääsääntöisesti kaupalliset yritykset.
Rajavartiolaitos suorittaa tehtäväänsä Suomen meripelastustoimen vastuualueella. Vastuualueen rajoista on sovittu naapurivaltioiden kanssa solmituilla yhteistoimintasopimuksilla. Meripelastustoimen vastuualue ulottuu pitkälle kansainväliselle merialueelle saakka, niin että jokainen Itämeren kolkka kuuluu jonkin valtion vastuualueelle.

Meripelastuksen hälytysnumero

0294 1000