Meripelastus
Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen sairaankuljetuksia meri- ja saaristoalueilta.
Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Vastaamme meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta ja Helsingistä. Meripelastukseen osallistuvat lisäksi muut meri- ja rannikkoalueella toimivat viranomaiset ja vapaaehtoiset. Meripelastustehtävissä voidaan myös käyttää apuna merialueella liikkuvia huvi-, kauppa-, ja matkustaja-aluksia.
Omaisuuden, kuten veneiden tai laivojen, pelastaminen ei ole meripelastusta. Omaisuuden pelastamisen hoitavat pääsääntöisesti kaupalliset yritykset.
Rajavartiolaitos suorittaa tehtäväänsä Suomen meripelastustoimen vastuualueella. Vastuualueen rajoista on sovittu naapurivaltioiden kanssa solmituilla yhteistoimintasopimuksilla. Meripelastustoimen vastuualue ulottuu pitkälle kansainväliselle merialueelle saakka, niin että jokainen Itämeren kolkka kuuluu jonkin valtion vastuualueelle.
Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Toimintamme perustuu meripelastuslakiin ja valtioneuvoston asetukseen meripelastuksesta. Niiden velvoittamina huolehdimme seuraavista tehtävistä.
- Huolehdimme meripelastustoimen suunnittelusta, kehittämisestä ja valvonnasta.
- Yhteensovitamme meripelastustoimeen osallistuvien viranomaisten ja vapaaehtoisten toimintaa.
- Johdamme ja suoritamme etsintä- ja pelastustoimintaa.
- Vastaamme vaaratilanteeseen liittyvän radioviestinnän hoitamisesta, sekä puhelinvälitteisten lääkäripalveluiden välittämisestä aluksille.
- Osallistumme vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn.
- Vastaamme merenkulun avustuspalvelusta.
- Vastaamme COSPAS-SARSAT-järjestelmällä välitettyjen hätäviestien vastaanottamisesta ja välittämisestä, sekä järjestelmään liittyvien asioiden kansallisesta yhteensovittamisesta.
- Annamme meripelastustoimeen liittyvää johtamiskoulutusta, sekä tarvittaessa muutakin meripelastustoimeen liittyvää koulutusta ja valistusta.
Rajavartiolaitoksen lisäksi moni muu viranomainen on velvollinen osallistumaan korvauksetta meripelastukseen tilanteen niin vaatiessa. Tällaisia viranomaisia ovat Hätäkeskuslaitos, Ilmatieteen laitos, paikalliset pelastuslaitokset, Liikenne- ja viestintävirasto, Väylävirasto, poliisi, Puolustusvoimat, sosiaali- ja terveysviranomaiset, Tulli, sekä ympäristöviranomaiset.
Vapaaehtoiset yhdistykset ja muut yhteisöt osallistuvat meripelastustoimeen omien sääntöjensä ja toimintansa mukaan. Rajavartiolaitos voi antaa vapaaehtoisille tehtäviä. Vapaaehtoisia ei kuitenkaan voida käyttää tehtävissä, joihin sisältyy merkittävästi julkisen vallan käyttöä.
Lisäksi jokainen työkykyinen henkilö, joka oleskelee vaara- tai onnettomuusalueen läheisyydessä, on tiettyjen ehtojen täyttyessä velvollinen osallistumaan toimintaan meripelastusjohtajan käskystä. Myös merilaki velvoittaa tarvittaessa muita onnettomuusalueella olevia aluksia osallistumaan etsintä- ja pelastustoimintaan, mikäli se voidaan tehdä lisävaaraa aiheuttamatta.
Suomen meripelastusjärjestelmän perustana on Rajavartiolaitoksen organisaatio. Meripelastustoimen hallinnollinen johtaminen tapahtuu Rajavartiolaitoksen esikunnassa. Se luo toiminnalle perustan, asettaa tavoitteet ja koordinoi niin kansallista, kuin kansainvälistäkin yhteistyötä. Koordinoinnissa on apuna meripelastustoimen neuvottelukunta, jossa ovat edustettuina meripelastusviranomaiset sekä tärkeimmät vapaaehtoisjärjestöt.
Meripelastustoimen operatiivisesta toiminnasta kentällä vastaavat Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostot, joiden johtokeskukset sijaitsevat Turussa ja Helsingissä. Meripelastustoiminnan vastuualue on jaettu kahteen osaan; Länsi-Suomen ja Suomenlahden meripelastuslohkoihin. Kumpikin vartiosto vastaa omasta lohkostaan. Lisäksi kummallekin meripelastuslohkolle on nimetty oma johtoryhmänsä, joka huolehtii viranomaisten ja yhteisöjen toiminnan yhteensovittamisesta.
Molemmilla merivartiostoilla on kenttätoimintaa johtava meripelastuksen johtokeskus, sekä joukko merellä liikkuvia meripelastusyksikköjä. Johtokeskukset vastaavat meripelastustoimen johtamis- ja viestitysvalmiuden ylläpidosta, yksiköiden hälyttämisestä, sekä meripelastuksen vaaratilanteiden radioliikenteestä.
Meripelastuksen johtokeskusten toimintaa on toisinaan verrattu hätäkeskusten toimintaan. Yksi ratkaiseva ero kuitenkin on. Meripelastuksen johtokeskukset eivät vastaa vain ilmoituksen vastaanottamisesta ja yksiköiden hälyttämisestä, vaan sen lisäksi myös huolehtivat tehtävän johtamisesta.