Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat

Passi

Suomen kansalaisella täytyy yleensä olla mukana passi, kun hän poistuu Suomesta. Viranomainen ei yleensä tarkista matkustusasiakirjaa, kun liikut Schengen-maiden välillä. Sinun on kuitenkin pidettävä mukana voimassa olevaa kussakin jäsenmaassa hyväksyttyä matkustusasiakirjaa, eli passia tai uudenmallista henkilökorttia. 

Huomaa, että kuljetusyhtiöt saattavat kuitenkin tarkastaa matkustusasiakirjastasi henkilöllisyytesi sisärajaliikenteessä. Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Schengen-maiden välistä liikennettä. 

Schengen-alueeseen kuuluvat seuraavat maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Lisätietoa passista ja sen myöntämisestä löydät poliisin verkkosivuilta

Henkilökortti

Jos olet Suomen kansalainen, voit käyttää matkustusasiakirjana passin sijasta poliisin myöntämä kuvallista henkilökorttia tai sähköistä henkilökorttia, kun matkustat Suomesta seuraaviin maihin: 
Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tshekki, Unkari ja Viro.

Huomioi, että voit käyttää henkilökorttiasi matkustusasiakirjana vain, jos kortissasi on matkustusoikeus. Ajokortti ei ole henkilökortti. Lisätietoja matkustusasiakirjaksi soveltuvasta henkilökortista saat poliisin verkkosivuilta.

Voit matkustaa Pohjoismaihin ilman passia tai henkilökorttia.

Lisätietoa Isoon-Britanniaan matkustamisesta löydät ulkoministeriön sivuilta.

 

Pohjoismaan kansalaisen matkustusasiakirjat

Pohjoismaiden eli Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin kansalaisilla on passivapaus. Tämä tarkoittaa, että pohjoismaiden kansalaiset voivat liikkua ja oleskella pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa. 

Jos matkustat pohjoismaiden kansalaisena ilman passia tai henkilökorttia, sinun tulee kuitenkin pystyä todistamaan henkilöllisyytesi.

Tarkista myös esimerkiksi kuljetusyhtiöiden verkkosivuilta tarvittava ohjeistus siitä, mitä asiakirjoja käyttämäsi kuljetusyhtiöt hyväksyvät henkilöllisyyden todentamiseen.

Kun matkustat pohjoismaiden ulkopuolelta pohjoismaihin tai pohjoismaiden ulkopuolelle, sinulla pitää kuitenkin olla mukana passi tai muu hyväksyttävä matkustusasiakirja.

 

EU- ja Schengen-maan kansalaisen matkustusasiakirjat

Kun saavut Suomeen toisesta Schengen-maasta tai lähdet toiseen Schengen-maahan, viranomainen ei yleensä tarkasta matkustusasiakirjaasi. Sinun on kuitenkin pidettävä mukanasi voimassa olevaa matkustusasiakirjaa, eli passia tai henkilökorttia.

Schengen-alueeseen kuuluvat seuraavat maat:

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

 

Muiden maiden kansalaiset

Jos olet kolmannen maan kansalainen, tarvitset passin, kun tulet Suomeen. Pelkkä passi riittää, mikäli olet viisumivapaan maan kansalainen. Muussa tapauksessa tarvitset passin lisäksi viisumin tai oleskeluluvan. 

Matkustusasiakirjasi on oltava voimassa vähintään 3 kuukautta sen jälkeen, kun poistut Suomesta tai Schengen-alueelta. Passisi saa olla enintään 10 vuotta sitten myönnetty. Nämä aikarajat eivät kuitenkaan koske sinua, jos sinulla on oleskelulupa Suomeen. Tässä tapauksessa riittää, että passisi ja oleskelulupasi ovat voimassa.

Lisätietoa viisumeista saat ulkoministeriön verkkosivuilta.

Lisätietoja oleskeluluvista saat Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.