Varusmiespalvelus Lapin rajavartiostossa Ivalossa
Lapin rajavartiosto osallistuu valtakunnan puolustamiseen ylläpitämällä puolustusvalmiutta ja kouluttamalla asevelvollisia rajajoukkojen reserviin. Suomen pohjoisin varusmiesyksikkö sijaitsee Ivalossa, jossa rajajääkärikomppanian varusmiehet saavat vaativan tiedustelukoulutuksen.
Rajajääkärikomppaniassa kaikki varusmiehet saavat monipuolisen tiedustelukoulutuksen. Jokainen koulutettava saa hyvät perusteet toimimiseksi haastavissa olosuhteissa sekä kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Muun muassa erätaitojen hiominen ja luonnossa selviytyminen ovat arkipäivää.
Varusmiehille annetaan:
- yleistä sotilaskoulutusta
- ase- ja ampumakoulutusta
- tiedustelu- ja taistelukoulutusta
- aselajikoulutusta
- liikuntakoulutusta sekä
- rajaturvallisuuskoulutusta.
Alokas- ja koulutushaarajakson päätteeksi ansioituneimmat taistelijat valitaan johtajakoulutukseen aliupseerikurssille (Ivalossa). Aliupseerikurssin ensimmäisen vaiheen jälkeen pätevimmät taistelijat valitaan reserviupseerikoulutukseen (Haminassa). Ivaloon aliupseerikurssin toiseen vaiheeseen jäävät sekä miehistö saavat tiedustelukoulutuksen ohessa aselajikoulutuksen viesti-, tukiase-, taistelupelastaja- tai pioneerilinjalla.
Johtajakoulutukseen valittujen palvelusaika on 347 vuorokautta ja miehistön palvelusaika 165 vuorokautta. Koulutus on ohjelmaltaan tiivistä ja sisältää runsaasti maastoharjoituksia.
Rajajääkärikomppaniassa on monipuoliset ja nykyaikaiset välineet sekä tilat koulutukseen ja vapaa-ajan viettoon. Ampumaradat ja harjoitusalueet ovat lähellä kasarmia, joten harjoituksissa kallisarvoista koulutusaikaa ei kulu kuljetuksiin. Vaativien olosuhteiden takia varusmiehillä on hyvä varustus.
Varusmiehet ovat yleensä viikonloppuisin vapaalla. Tosin muutamia niin sanottuja kiinnioloviikonloppuja on maastoharjoitusten takia. Pitkien välimatkojen takia varusmiesten matkajärjestelyihin on kiinnitetty erityinen huomio.
Viihtyvyyttä lisää myös kasarmin yhteydessä oleva rajasotilaskoti.
Koulutus koostuu kolmesta jaksosta. Peruskoulutuskausi aloittaa palvelukseen astuneen alokkaan perehdyttämisen sotilaselämän saloihin.
Peruskoulutuskausi kestää kahdeksan viikkoa, jonka aikana alokkaalle opetetaan sotilaan perustiedot ja -taidot kasarmilla sekä maastossa. Peruskoulutuskaudella alokkaat vannovat sotilasvalansa ja saavat rajajääkärin kunniakkaan arvon. Peruskoulutuskauden perusteella suoritetaan valinnat aliupseerikurssille ja miehistön osalta eri aselajeihin (viesti, tukiase, taistelupelastaja tai pioneeri).
Erikoiskoulutuskaudella koulutuksen painopiste on tiedustelijan taidoissa sekä aselajikoulutuksissa. Erikoiskoulutuskausi antaa perusteet tiedustelijan taitojen soveltamiselle ryhmäkoossa tulevalla joukkokoulutuskaudella. Erikoiskoulutuskausi kestää kahdeksan viikkoa.
Joukkokoulutuskausi huipentaa rajajääkärien palvelusajan. Perusteet tiedustelutoiminnasta on opittu ja niitä sovelletaan käytäntöön maastossa omien varusmiesjohtajien johtamana. Joukkokoulutuskauden pituus on kahdeksan viikkoa.
Maastoöitä 165 vuorokautta palveleville tiedustelijoille kertyy noin 45, varusmiesjohtajille noin 80−90. Maastopäiviä kertyy tietysti huomattavasti enemmän, koska tiedustelijat elävät metsässä.
Normaali päiväpalvelus kasarmioloissa alkaa kello 06.00 herätyksellä ja heti perään aamureippailulla (lenkki, jumppa tai uinti).
Aamutoimien jälkeen seuraa aamupala 06.30 alkaen. Päivän koulutus alkaa kello 07.30 ja jatkuu lounaaseen kello 11.00 saakka. Lounastauko kestää kello 11.00−12.30 välisen ajan.
Iltapäivän koulutus pidetään kello 12.00−17.00 välissä. Päivällinen on kello 17.00 alkaen, jonka jälkeen iltapalvelus kello 18.00−20.00 tai mahdollinen vapaa-aika kello 18.00−21.00.
Vapaata kestää kello 21.00 saakka, jolloin on vahvuustarkastus ja alkavat iltatoimet. Iltatoimiin kuuluu iltajumppa, pesut sekä sisätilojen siivous. Hiljaisuus alkaa kello 22.00.
Rajajääkärikomppaniassa noudatetaan samoja ohjeita lomien suhteen kuin Puolustusvoimissa.
Kiinnioloviikonloppuja on 165 vuorokautta palvelevilla 6−8. Viikonloppuvapaa alkaa pääsääntöisesti perjantaisin kello 11.30.
HL-lomia (henkilökohtainen loma arkipäivänä) 165 vuorokautta palvelevilla on 6 vuorokautta. KL-lomia (kuntoisuusloma, joita myönnetään muun muassa ansiokkaasta palveluksesta) on keskimäärin 2−5 KL/hlö.
Lomakuljetukset lähtevät komppanian pihasta Sodankylään, josta jääkäriprikaatin kuljetuksilla pääsee nopeasti kaikkialle Lapissa. Hyvistä lomakuljetuksista johtuen esimerkiksi Rovaniemellä asuvat varusmiehet voivat viettää useimmat perjantai-illat kotiväkensä luona.
Eteläisimmässä Suomessa asuvat saavat kulkea lomamatkansa lentokoneella Ivalon lentoasemalta.
Ilmaiset matkaliput riittävät lomamatkoihin 1−2 viikonloppua lukuun ottamatta. Myös kasarmilla voi viettää viikonloppuvapaitaan. Tällöin on vapaa tulemaan ja menemään halujensa mukaan.
Rajajääkärikomppaniassa päiväpalvelus päättyy yleensä kello 19.00, jonka jälkeen varusmiehillä on vapaa-aikaa iltavahvuuslaskentaan (kello 21.00) saakka.
Vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat liikuntapainotteisia. Komppanian yhteydessä on uimahalli, kuntosali, liikuntasali, lähes pihalta lähtevät valaistu latu ja kesäisin pururata. Komppanian pihalta löytyy myös paikka katukoriksen peluulle.
Komppaniasta löytyy langaton verkko ja muutamia nettikoneita yhteydenpitoon siviilimaailmaan. Lisäksi varusmiesten käytössä on pelikoneita, biljardipöytä ja soittimia (muun muassa piano ja kitara).
Rajasotilaskoti tarjoaa ruokalan erinomaisten ruokien lisukkeena perinteisiä munkkeja ja muita herkkuja.