Suomen ja Schengenin sopimukseen kuulumattoman maan välillä (Itämerellä Venäjä) kulkiessaan huvialus on aina velvollinen käymään passintarkastuksessa ja tekemään tulliselvityksen. Alus ei saa maahan tullessaan Suomen aluevesillä poiketa viralliselta kulkuväylältä, ketään ei saa päästää poistumaan eikä tavaraa saa purkaa ennen kuin passintarkastus ja tulliselvitys on tehty. Samoin lähtötarkastuksen jälkeen on Suomen aluevesillä kuljettava lyhintä reittiä pitkin tulliväylää missään välillä poikkeamatta.

Rajatarkastus ja tulliselvitys

Rajatarkastus suoritetaan rajanylityspaikalla Nuijamaan tarkastuslaiturissa. Tulliselvitys voidaan tehdä edellä mainitussa paikassa tai lähimmässä tullitoimipaikassa. Valvontaviranomaisilla on lisäksi oikeus suorittaa tarkastuksia myös muualla Suomen aluevesillä.

Rajatarkastuksessa todetaan, että jokaisella veneessä olijalla on maahantuloon tai maastalähtöön oikeuttavat matkustusasiakirjat ja tarvittaessa viisumi. Maahan tulevan aluksen päällikön on jätettävä passintarkastajalle miehistöluettelo, johon on merkitty miehistön jäsenten ja matkustajien henkilötiedot.

Läpikulku Saimaan kanavassa on viisumivapaata. Poikkeaminen Viipuriin vaatii viisumin.

Passintarkastus Nuijamaalla toimii ympäri vuorokauden. Paikka on merkitty merikarttaan ja väylillä on PASSPORT CONTROL -opasteet. VHF-radiopuhelin on oltava jatkuvasti kuuntelulla kanavalla 11.

Tutustu tarkemmin veneilyyn Saimaan kanavassa Väylä-viraston sivuilla (vayla.fi).