Rajamuseo on valtakunnallinen Rajavartiolaitoksen historiaa esittelevä museo. Olemme keskittyneet toimintaan maalla ja ilmassa: museo taltioi ja esittelee Rajavartiolaitoksen maarajojen valvontaan liittyvää historiaa, lento- ja pelastustoiminnan historiaa sekä sotien ajan rajajoukkojen historiaa. Rajamuseon näyttelytilat sijaitsevat valtakunnan itärajan kupeessa Imatralla, Immolan kasarmialueella. 

Rajamuseo aloitti Rajavartiolaitoksen sisäisenä opetusmuseona vuonna 1989, mutta sen vetovoiman huomattiin jo pian olevan niin suuri, että museon ovet kannatti avata suurelle yleisölle. Rajamuseon näyttely on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta.

Suomen rajojen turvaaminen on säilynyt Rajavartiolaitoksen ydintehtävänä alusta lähtien, mutta historian saatossa sen toiminta on muuttunut ja kehittynyt runsaasti. Rajamuseo kertoo monipuolisesti organisaation eri vaiheista ja tehtävistä yli sadan vuoden aikana. 

Rajavartiolaitoksen merellisiin toimintoihin on keskittynyt Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva Merivartiomuseo, jossa esillä on myös Rajavartiolaitoksen lentokalustoa.

Lue Immolan pommituksista 1944

Neuvostoliiton lentokoneet pommittivat Immolaa vahvasti, koska sieltä käsin toimi saksalainen lento-osasto Kuhlmey. Se oli saapunut Viron Tartosta auttamaan Suomea Kannaksen torjuntataisteluissa. Pyynnön oli esittänyt ylipäällikkö Mannerheim.

Immolan 1944 pommituksen tuhot olivat mittavat, mutta pommitus ei katkaissut saksalaisen Kuhlmeyn lento-osaston ratkaisevaa apua torjuntataistelussa.

Lue Immolan pommituksista Etelä-Karjalan Maanpuolustusväen verkkosivuilta (yhdysmies.fi)

Kiitos historiakävelykierroksille osallistuneille

Immolassa pidetyt kierrokset saavuttivat suuren suosion. Rajamuseo avautuu kesäksi 2024. Lue museomestari Jani Loijaksen haastattelu (yhdysmies.fi).