Kansainvälinen yhteistyö
Kansainvälinen yhteistoiminta on Suomen rajaturvallisuuden kannalta tärkeää. Kahden- ja monenvälisiä yhteyksiä pidetään yllä niin EU-jäsenvaltioihin kuin kolmansiin maihin. Rajavartiolaitos osallistuu valikoituihin kansainvälisiin rajaturvallisuushankkeisiin ja kriisinhallintaoperaatioihin sekä ylläpitää ja kehittää ulkomailla toimivaa yhdyshenkilöverkostoa.
Rajavartiolaitos on osa eurooppalaista raja- ja merivartiostoa, joka koostuu jäsenvaltioiden rajavalvonnasta ja palautustoiminnasta vastaavista kansallisista viranomaisista sekä Euroopan raja- ja merivartiovirastosta Frontexista. Rajavartiolaitos osallistuu henkilöstöllään ja kalustollaan Frontexin käyttöön perustetun eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvän joukon toimintaan.
Naapurimaiden viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön avulla ylläpidetään vakautta raja- ja merialueilla, ennalta estetään Suomeen suuntautuvaa laitonta maahantuloa ja muuta rajat ylittävää rikollisuutta, ylläpidetään tilannekuvaa, varmistetaan rajanylitysliikenteen sujuvuutta ja ylläpidetään yhteistyövalmiutta merellisten onnettomuuksien varalta. Venäjän rajavartiopalvelun kanssa raja-asioita hoitavat rajavaltuutetut. Rajanaapuriyhteistyötä tehdään myös Viron, Ruotsin ja Norjan viranomaisten kanssa.
Monenvälisessä raja- ja meriturvallisuusyhteistyössä korostuvat alueelliset yhteistyömuodot Itämeren ja Arktisen alueen puitteissa.
Suomi toimii vuonna 2024 Itämeren alueen rajavalvonta- ja rannikkovartiostoyhteistyöfoorumin puheenjohtajana
Baltic Sea Region Border Control Cooperation (BSRBCC) on vuonna 1997 perustettu yhteistyöfoorumi, jonka puheenjohtajana Suomi toimii vuonna 2024 jo neljättä kertaa. Rajavartiolaitoksen johtaman puheenjohtajuuskauden tavoitteena on vahvistaa Itämeren alueen raja- ja rannikkovartiostotoimijoiden operatiivisen tason yhteistyötä sekä samalla tukea Suomen Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) puheenjohtajuuskautta, jota johtaa Suomen ulkoministeriö.
Tiedote: Suomen BSRBCC-puheenjohtajuuskausi puolivälissä