Laillisuusvalvonnalla valvotaan viranomaistoiminnan lainmukaisuutta. Laillisuusvalvonta käsittää myös esimerkiksi virkavelvollisuuksien, määräysten ja ohjeiden, asianmukaisen menettelyn sekä perustuslaissa turvattujen oikeusturvan ja hyvän hallintotavan noudattamisen valvonnan.
Rajavartiolaitoksessa suoritettavasta laillisuusvalvonnasta ohjeistetaan sisäministeriön laillisuusvalvontaohjeella sekä Rajavartiolaitoksen sisäistä laillisuusvalvontaa koskevalla määräyksellä.
Laillisuusvalvontaa organisaation kaikilla tasoilla
Rajavartiolaitoksen päällikkö määrittää laillisuusvalvonnan yleiset periaatteet ja antaa sitä koskevat keskeiset määräykset. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö ja Rajavartiolaitoksen esikunta ohjaavat ja valvovat muiden hallintoyksiköiden (raja- ja merivartiostot, Vartiolentolaivue sekä Raja- ja merivartiokoulu) toimintaa sekä vastaavat omalta osaltaan laillisuusvalvonnan järjestämisestä.
Hallintoyksiköissä laillisuusvalvontaa johtavat hallintoyksiköiden päälliköt, jotka myös vastaavat laillisuusvalvonnan järjestämisestä omissa hallintoyksiköissään. Lisäksi jokaisen esimiehen velvollisuutena on päivittäisessä työssään valvoa ja edistää alaistensa toiminnan lainmukaisuutta sekä puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin.
Valvonnan eri muodot
Laillisuusvalvontaa tehdään ilmoitusten ja havaintojen perusteella. Lisäksi sitä kohdennetaan yleisemmin esimerkiksi sellaisiin toimintoihin, joilla on vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksiin tai jotka ovat heikommin ulkopuolisten arvioitavissa.
Päivittäinen esimiestyö on tavanomaisin sisäisen valvonnan muoto. Muita sisäisen laillisuusvalvonnan keskeisimpiä toimintamuotoja ovat hallintokanteluiden ja omien aloitteiden käsittely, laillisuusvalvontatarkastukset sekä henkilötietojen käsittelyn valvonta.
Rajavartiolaitoksen suorittamaan laillisuusvalvontaan kuuluvat myös Rajavartiolaitosta koskevan julkisuudessa käydyn keskustelun seuranta, kansalaispalautteiden käsittely, vahingonkorvausasiat sekä Rajavartiolaitoksessa käytössä olevan sotilaskurinpitomenettelyn valvonta. Lue lisää ilmoittajansuojelusta täältä.
Laillisuusvalvonnalla on ennalta ehkäisevä vaikutus
Sisäisellä laillisuusvalvonnalla pyritään selvittämään mahdolliset epäkohdat sekä puuttumaan niihin varhaisessa vaiheessa.
Laillisuusvalvonnalla on kuitenkin myös epäasianmukaista toimintaa ennalta ehkäisevä vaikutus. Laillisuusvalvonnan kautta saatua tietoa hyödynnetään esimerkiksi päätöksenteossa, toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä sekä Rajavartiolaitoksella annettavassa koulutuksessa ja opetuksessa.