Saat viestinnän yhteystiedot tältä sivulta. Kerromme myös, miten median vierailut meillä toimivat ja miten tilaat tiedotteemme.
Varmista, että saat tiedotteemme
Julkaisemme tiedotteemme raja.fi sivuilla sekä ePressi-palvelussa.
Jaamme tiedotteet ePressi-palvelun kautta. Jos haluat tiedotejakeluun, ota yhteyttä Rajavartiolaitoksen viestintään. Jos haluat vain tietyn alueen tiedotteet, ota suoraan yhteyttä alueen raja- tai merivartiostoon. Tiedotteet julkaistaan myös raja.fi sivuilla.
Erityistilanteissa kuten meripelastuksissa vartiostot voivat jakaa tiedon sosiaalisen median kanavillaan.
Vierailut ja haastattelut
Kun järjestämme medialle vierailumahdollisuuksia Rajan toimipisteisiin tai aluksille, kutsumme median mediajakelun kautta. Mikäli olet kiinnostunut vierailusta itärajalle, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua ole yhteydessä alueen rajavartiostoon ja sovi vierailusi ajankohdasta ja haastattelutarpeista. Vierailut tulee sopia ennalta, tyypillisesti tarvitaan virallinen henkilötodistus jokaiselta. Vastaanottaja antaa ohjeet vierailijalle. Ennakkotietona että muuta henkilöstöä ja esimerkiksi tekniikkaa, näyttöjä ja muuta tekniikkaa ei saa kuvata ilman lupaa.
Haastateltavan löydämme helpoiten, jos kerrot heti aiheesi, mihin kokonaisuuteen haastattelu liittyy sekä kysymykset, joita haluat esittää, sekä haluatko haastattelun puhelimessa, äänitteenä tai videolle. Myös toivottu toteutusaika olisi hyvä tietää. Mieluusti ottaisimme nämä tiedot sähköpostilla. Pyydämme aina lähettämään jutun haastateltavalle tarkistettavaksi ennen julkaisua, sekä tiedon tai linkin, kun uutinen on julkaistu.
Rajavartiolaitos on Suomen raja- ja meriturvallisuudesta vastaava viranomainen. Vakiintuneena lyhenteenä käytetään myös termiä Raja.
Rajavartiolaitosta johtaa Rajavartiolaitoksen päällikkö. Rajavartiolaitoksen esikunta johtaa Rajavartiolaitoksen toimintaa. Sisäministeriössä on myös Rajavartio-osasto, joka on osa Rajavartiolaitosta. Rajavartio-osastoa johtaa Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö.
Rajavartiolaitokseen kuuluu neljä rajavartiostoa, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Lapin rajavartiostot. Selvyyden vuoksi kannattaa mainita sijainti kuten Kaakkois-Suomen rajavartiosto tai Lapin rajavartiosto. Rajavartiostoa johtaa sen komentaja.
Rajavartiolaitokseen kuuluu kaksi merivartiostoa. Selkeyden vuoksi kannattaa mainita, onko kyseessä Suomenlahden merivartiosto vai Länsi-Suomen merivartiosto. Merivartiostoa johtaa sen komentaja.
Vartiolentolaivue vastaa Rajavartiolaitoksen lentotoiminnasta. Laivueella on tukikohdat Helsinki-Vantaalla, Turussa ja Rovaniemellä. Laivuetta johtaa sen komentaja. Rajavartiolaitoksen käytössä on ilma-aluksia: helikopterit ja valvontalentokoneet.
Raja- ja merivartiokoulu eli RMVK toimii Imatralla ja Turussa. Koulua johtaa Raja- ja merivartiokoulun johtaja. Rajavartijat ja merivartijat koulutetaan RMVK:ssa. Upseerit koulutetaan yhteistyössä Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa.
Jos haastatteluun vastaa sotilasvirassa oleva henkilö, hänen tehtävänimikkeensä kertovat tehtävästä organisaatiossa, ei sotilasarvo suoraan. Toisinaan sotilasarvoa ja tehtävänimikettä voi olla vaikeaa erottaa toisistaan. Suositamme ensisijaisesti tehtävänimikkeen käyttöä.
Esimerkiksi
- Suomenlahden merivartioston komentaja kommodori Etunimi Sukunimi,
- Meriturvallisuusyksikön päällikkö komentaja Etunimi Sukunimi,
- Rajaturvallisuusasiantuntija majuri Etunimi Sukunimi,
Rajavartiolaitoksen johdon ajantasaiset tehtävänimikkeet ja sotilasarvot löytyvät raja.fi-sivulta Johto ja organisaatio. Huomaa, että esimerkiksi komentaja on sekä sotilasarvo että tehtävänimike.
Ystävällisesti älä käytä näitä nimityksiä:
Suomen rajavartiosto, Suomen merivartiosto, Rannikkovartiosto, Merivartiolaitos, Rajavartiolaitoksen komentaja, Rajavartioston päällikkö.
Median edustajille ei tavanomaisesti järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Suomen Venäjän vastaisen rajavyöhykkeen leveys vaihtelee maalla sadoista metreistä kolmeen kilometriin. Rajavyöhyke tukee valvontaa ja rajaturvallisuutta. Rajavyöhykettä valvotaan. Rajavyöhykkeellä liikkuminen ja oleskelu on luvanvaraista. Ilman lupaa liikkuminen rajavyöhykkeellä on rangaistavaa. Rajavyöhyke on merkitty keltaisella:
- Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty keltaisilla kylteillä, keltaisilla puomeilla, tai puihin ja pylväisiin maalatuilla tai kiinnitetyillä keltaisilla renkailla.
- Vesistöissä merkkeinä käytetään keltaisia viittoja, poijuja ja linjataulupareja.
- Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty useimpiin maastokarttoihin.
- Lue lisää verkkosivuiltamme: Raja.fi – Rajavyöhykelupa
Viestinnän yhteystiedot
Viestintä
mediapuhelin 050 456 2862
[email protected]
arkisin klo 9−16
Hallintoyksiköt
Kaakkois-Suomen rajavartiosto
Viestintä 0295 422060
[email protected]
arkisin klo 9−16
Lapin rajavartiosto
mediapuhelin 0295 412 533
arkisin klo 9−16
Suomenlahden merivartiosto
[email protected]
Meripelastuksen medianumero 0294 1065
Länsi-Suomen merivartiosto
Meripelastuksen medianumero 0294 1042