1. Allmänt
-
Om Gränsbevakningsväsendet nekar inresa under gällande begränsningar, föranledas av det i princip att även viseringen återkallas, ifall din Schengen-visering beviljats av Finland.
Om viseringen beviljats av ett annat Schengen-land, överväger Gränsbevakningsväsendet återkallandet av viseringen från fall till fall och meddelar myndigheterna i landet som beviljat viseringen om eventuell återkallande av visering.
-
Unionsmedborgarens familjemedlemmar och övriga anhöriga som jämställs med familjemedlemmar fastställs i 154 § i utlänningslagen.
I praktiken anses unionsmedborgarens familjemedlemmar vara följande:
- unionsmedborgarens make,
- under 21-åriga barn till unionsmedborgaren eller unionsmedborgarens make,
- barn, barnbarn eller andra släktingar i rakt nedstigande led som är beroende av unionsmedborgaren för sin försörjning samt motsvarande släktingar till unionsmedborgarens make,
- föräldrar, far- eller morföräldrar eller andra släktingar i rakt uppstigande led som är beroende av unionsmedborgaren för sin försörjning samt motsvarande släktingar till unionsmedborgarens make och
- vårdnadshavaren till en minderårig unionsmedborgare som bosatt sig i en medlemsstat.
Ett registrerat partnerskap jämställs med äktenskap. Med makar jämställs personer, oavsett kön, som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, om de har bott tillsammans minst två år. Två års boende förutsätts dock inte, om personerna gemensamt har vårdnaden om ett barn eller något annat vägande skäl.
-
Följande EU-länder är Schengenländer: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
-
Bestämmelser om unionsmedborgarens rätt till fri rörlighet finns i kapitel 10 i utlänningslagen.
En unionsmedborgare kan anses utöva sin rätt till fri rörlighet då han eller hon flyttar till en annan EU-medlemsstat eller uppehåller sig i en annan medlemsstat än den stat som personen är medborgare i. Detta gäller även hans eller hennes familjemedlem som reser med unionsmedborgaren eller följer unionsmedborgaren vid en senare tidpunkt.
För det som har nämnts ovan om unionsmedborgare och deras familjemedlemmar tillämpas också på medborgare i medlemsstaterna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Schweiziska medborgare samt deras familjemedlemmar.
EES- och Schengen-länderna - Tullen (tulli.fi)
2. Inresa till Finland
-
Ja. Resenären ska vid gränskontroll bevisa ett godkänt familjeband. Även vårdnadshavaren eller förmyndaren till en person som står under vårdnad jämställs med en släkting i detta syfte.
Även en familjemedlem ska ha det resedokument som krävs och vid behov det visum eller uppehållstillstånd som krävs.
-
Ja, familjemedlemmar till tredjelandsmedborgare som permanent bor i Finland kan komma till Finland. Resenären ska vid gränskontroll bevisa ett godkänt familjeband. Även vårdnadshavaren eller förmyndaren till en person som står under vårdnad jämställs med en släkting i detta syfte.
Även en familjemedlem ska ha det resedokument som krävs och vid behov det visum eller uppehållstillstånd som krävs.
Se även: Vilka är unionsmedborgarens familjemedlemmar?
-
Ja, man kan resa till Finland för kortvariga studier (under 90 dygn). Det är mögligt att komma in i landet med visering när det gäller studier som leder till en examen eller som är en del av en examen. Man kan också resa till Finland för att delta i en läroanstalts inträdesprov eller i ett obligatoriskt språkprov som är en del av studier som leder till en examen.
Man kan komma till Finland för att studera till exempel på universitet, yrkeshögskola eller yrkesskola. I princip ska studierätten finnas i Finland.
Man kan inte komma till Finland för att studera till exempel på medborgarinstitut eller på liknande korta kurser som inte leder till en examen. Personen ska vid gränskontroll bevisa att inresan görs i syftet att studera med läroanstaltens inbjudan eller annan motsvarande dokument. Vid behov kontrolleras inbjudans verklighet med läroanstaltens företrädare.
-
Nej, praktik anses inte som ett skäl till att resa till Finland.
-
Nej, du kan inte resa med familj.
En som äger en fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland kan resa till Finland, om syftet med resan är bostadens eller fastighetens nödvändiga service- eller vårdåtgärd som förutsätter ägarens personliga närvaro.
Inresa kan i princip tillåtas med ifrågavarande grunder för en person som angetts som ägare.
Ägarförhållandet ska ha börjat innan 30.9.2022 och den ska fortfarande vara i kraft.
- En sådan godtagbar orsak kan till exempel vara lagning av ett läckande tak eller tömning av vattenleder, för att ingen skada föranleds fastigheten.
- Orsaken kan inte vara till exempel krattning eller betalning av räkningar.
Tvingande personliga skäl bedöms från fall till fall i samband med gränskontrollen.
-
Du kan komma till Finland av tvingande personliga skäl. Som tvingande personliga skäl tolkas tvingande eller oförutsedda skäl som förutsätter personlig närvaro och som inte tål dröjsmål och att personens frånvaro skulle orsaka betydande olägenheter med beaktande av omständigheterna.
- Sådan orsak kan vara till exempel en närståendes plötslig insjuknande eller begravning.
- Orsaken kan inte vara till exempel deltagande i bröllop eller dop.
-
Fritidsresor (till exempel besök på vännens stuga) är inte en nödvändig orsak för ryska medborgare att komma till Finland.
-
Ett sällskapsförhållande är inte ett tvingande skäl för ryska medborgare att komma till Finland.
3. Genomfart
-
Ja, du kan om du omfattas av rätten till fri rörlighet.
Du omfattas av rätten till fri rörlighet om din familjemedlem är medborgare i ett EU- eller Schengenland och han eller hon har använt sin rätt till fri rörlighet till exempel genom att flytta till en annan medlemsstat än staten som personen är medborgare i.
I samband med gränskontrollen måste du bevisa ditt status som familjemedlem. Om du reser ensam, måste du också bevisa att du reser till ifrågavarande familjemedlem.
(Se punkt 2: Begränsningar på ryska medborgarnas inresa)
Se även:
- Vilka är unionsmedborgarens familjemedlemmar?
- När utövar jag rätten till fri rörlighet som unionsmedborgare?
-
Du kan inte resa via Finland till ett annat Schengenland för att träffa en familjemedlem som vistas i landet med uppehållstillstånd om du reser med ett Schengenvisum.
-
Ja, det kan du, om du har de nödvändiga resedokumenten för att komma in i din destination. Därtill ska du ha en giltig Schengen-visering som berättigar dig att resa till Finland.
Genomfart till tredje länder är tillåtet, när inträde i ett tredje land är garanterat och resenären har ett plan för direkt genomfart.
Visum beviljas inte för icke-nödvändiga syften. Detta gäller även transitering via Finland.
-
Nej, det kan du inte.
Inresa till Finland tillåts endast för sådana affärsresenärer som har ett nödvändigt syfte som kräver personlig närvaro för att resa till Finland på grund av affärsverksamhet.
Genomfart via Finland till Schengenområdet endast med en orsak med anknytning till affärsresande godkänns inte, om det inte finns någon annan särskild orsak (se punkt 10).
Nödvändighet av inresa bedöms från fall till fall utifrån den utredning som erhållits i samband med gränskontrollen. Affärsmötets verklighet kan bevisas med ett kontrollsamtal eller på ett annat pålitligt sätt.
-
Nej, det kan du inte. Man kan inte anlända till Finland eller ett annat Schengenland med ett uppehållstillstånd som beviljats av ett EU-land som inte tillhör Schengenområdet, utan man behöver ett visum för inresan. Då bedöms din inresa relaterat med de införda inresebegränsningarna. Det är ändå tillåtet att transitera till staten som beviljat uppehållstillståndet.
Om ditt uppehållstillstånd har beviljats på basen av fri rörlighet, behöver du inte ett visum och du kan anlända till Finland samt Schengenområdet.
4. Flygtrafik
-
Ja. Du kan inte flyga till exempel från London till Finland som turist.
-
Ja. Att flyga till Finland och direkt återvända till Ryssland med vilken trafikform som helst, till exempel med egen bil som står parkerad vid flygplatsen, är tillåtet enligt aktuella begränsningar.
Hemkomst via Finland kan fortfarande förhindras av skäl som inte beror på begränsningarna, till exempel om resenären har belagts med inreseförbud eller denne inte har ett visum eller uppehållstillstånd som krävs för att kunna anlända till Schengen-området.
-
Gränsbevakningsväsendet utreder uppfyllelsen av resenärens inresevillkor vid gränskontrollen. Ifall inresevillkoren inte uppfylls, får resenären ett överklagbart förvaltningsbeslut om nekad inresa i enlighet med kodexen om Schengengränserna. Beslutet kan direkt verkställas i de flesta fallen oavsett eventuellt överklagande. Efter delgivning av beslutet åläggs flygbolaget som transporterat resenären till Finland till att transportera personen tillbaka till avreselandet eller till ett annat tredje land, dit hans eller hennes tillträde är garanterat.