Hyppää sisältöön

Suomessa testattava digitaalinen matkustusasiakirja DTC valittiin TIME-lehden parhaiden keksintöjen listalle

Julkaisuajankohta 25.10.2023 10.06
Tiedote
Matkustaja käyttää digitaalista matkustusasiakirjaa lentokentän tarkastuksessa.

Yhdysvaltalainen aikakauslehti TIME julkaisee vuosittain Best Inventions -listan uraauurtavista keksinnöistä. Tämän vuoden listalle Apps & Software -kategoriaan on valittu Suomessa pilotoitava digitaalinen matkustusasiakirja DTC (Digital Travel Credentials).

Tämän vuoden elokuun lopusta lähtien Suomen kansalaiset ovat päässeet testaamaan täysin uudenlaista, digitaalista matkustusasiakirjaa rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ensimmäisenä maailmassa. DTC:n testaajat ovat mukana kehittämässä seuraavan sukupolven matkustusasiakirjaa: DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava. Se mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä. 

Digitaalista matkustusasiakirjaa voi testata helmikuun 2024 loppuun saakka. Siihen voivat osallistua täysi-ikäiset Suomen kansalaiset, jotka matkustavat Finnairin lennoilla Lontooseen, Manchesteriin tai Edinburghiin ja/tai niistä Suomeen. Rajavartiolaitoksen sivuilla kerrotaan, kuinka pilottiin voi osallistua.

Rajavartiolaitos pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa yhteistyössä Poliisihallituksen, Maahanmuuttoviraston, Finnairin ja Finavian kanssa. Suomen lisäksi Kroatiassa Zagrebin kansainvälisellä lentoasemalla testataan parhaillaan DTC:tä. 

Rajavartiolaitos saa rahoitusta digitaalisen matkustusasiakirjan pilotointiprojektiin EU-komissiolta BMVI-rahoitustukivälineestä (Instrument for Financial Support for Border Management and Visa Policy).

Linkki juttuun TIME-lehden sivuilla.