Hyppää sisältöön

Suomalaiset pääsevät testaamaan digitaalista matkustusasiakirjaa ensimmäisenä maailmassa

Julkaisuajankohta 25.8.2023 10.20

Rajavartiolaitos kutsuu Finnairin Ison-Britannian -lentojen matkustajia testaamaan digitaalista matkustusasiakirjaa rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 28.8.2023 alkaen.

Finnairin asiakkailla Lontoon-, Manchesterin- ja Edinburghin-reiteillä on mahdollisuus kulkea rajatarkastuksesta tavallista nopeammin ja sujuvammin. Tämä on mahdollista rekisteröitymällä vapaaehtoiseksi digitaalisen matkustusasiakirjan eli DTC:n (Digital Travel Credentials) käyttäjäksi ja käyttämällä sitä rajatarkastuksessa lähtiessä Suomesta ja/tai saapuessa Suomeen. Digitaalista matkustusasiakirjaa voi testata Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantaista 28.8.2023 alkaen helmikuun 2024 loppuun asti.

DTC:n käyttäjäksi voi rekisteröityä poliisin palvelupisteissä Tikkurilassa tai Helsinki-Vantaan lentoasemalla seuraamalla ohjeistusta Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla: DTC − Rajatarkastus nopeammin ja sujuvammin.

Digitaalista matkustusasiakirjaa DTC:tä testataan aidossa rajatarkastuksessa nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa. DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava. Se mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä. Euroopan komissio yhteistyössä jäsenmaiden kanssa kehittää DTC:tä osana laajaa digitaalisen identiteetin politiikkakokonaisuutta, joka sisältää useita digitaalisia palveluja. Rajavartiolaitoksen johtamaan DTC Pilot -pilottiprojektiin osallistuu suomalaisten toimijoiden lisäksi Kroatia. Zagrebin kansainvälisellä lentoasemalla testataan DTC:tä tämän vuoden syksyllä. EU rahoittaa pilottiprojektia 2,3 miljoonalla eurolla. 

Kartalla HKI-Vantaa-lentoasema, Lontoo, Edinburgh ja Manchester.

​Digitaalista matkustusasiakirjaa​ voi käyttää rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla Ison-Britannian -lennoilla.

Lue myös: Suomessa testattava digitaalinen matkustusasiakirja DTC valittiin TIME-lehden parhaiden keksintöjen listalle