Hoppa till innehåll

Finländarna är först i världen med att testa en digital resehandling

Utgivningsdatum 25.8.2023 10.20

Gränsbevakningsväsendet inbjuder passagerare på Finnairs flyg till och från Storbritannien att testa den digitala resehandlingen vid gränskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats från och med den 28 augusti 2023.

Finnairs kunder på rutterna till London, Manchester och Edinburgh kommer att kunna passera gränskontrollen snabbare och smidigare än vanligt. Detta är möjligt genom att registrera sig som frivillig användare av Digital Travel Credentials (DTC) och använda den vid gränskontrollen när man lämnar och/eller anländer till Finland. Den digitala resehandlingen kan testas på Helsingfors-Vanda flygplats från måndagen den 28 augusti 2023 till slutet av februari 2024.

Du kan registrera dig som DTC-användare vid polisens serviceställen i Dickursby eller på Helsingfors-Vanda flygplats genom att följa anvisningarna på Gränsbevakningsväsendets webbplats: DTC − Gränskontroll snabbare och smidigare.

Det digitala resedokumentet DTC testas nu i verklig gränskontroll, enligt uppgift för första gången i världen. DTC är en digital version av det fysiska passet och är lika tillförlitligt. Det möjliggör smidiga och snabba gränspassager utan att kompromissa med säkerheten. Europeiska kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna, utvecklar DTC som en del av ett brett policypaket för digital identitet som omfattar ett antal digitala tjänster. DTC-pilotprojektet, som leds av Gränsbevakningsväsendet, omfattar finska och kroatiska partner. DTC kommer att testas på Zagrebs internationella flygplats under hösten i år. EU delfinansierar pilotprojektet med 2,3 miljoner euro.

Läs även: DTC, en digital resehandling som testas i Finland, utsågs till en av TIME Magazines bästa uppfinningar

 

DTC Raja – pressmeddelande