Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 45/2022

Julkaisuajankohta 14.11.2022 16.05
Tiedote
Vaurioitunut Inkoo 6 reunamerkki

Valvontaryhmällä kiireinen viikko - Inkoo 6 reunamerkki vaurioitui rahtialuksen törmätessä siihen.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 45 aikana 51 059 rajatarkastusta (vko 44: 53 508). Ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia suoritettiin 211 kappaletta (vko 44: 711).

Viikon aikana Helsinki-Vantaan rajanylityspaikalla Venäjän passilla saavuttiin maahan 344 (vko 44: 347) kertaa ja lähdettiin maasta 316 (vko 44: 360) kertaa. 

Helsingin rajatarkastusosaston valvontaryhmän viikko on ollut tavanomaista kiireisempi. Ryhmää ovat työllistäneet mm. lukuisat virka-avut rikostutkinnalle, poliisille ja rikosseuraamusvirastolle. Valvontaryhmän partio oli myös poliisin apuna eristämässä aluetta tapauksessa, jossa ulkomaalainen henkilö viilteli itseään veitsellä ja jossa poliisi taltutti hänet etälamauttimella.

Helsingin satama

Kuluneella viikolla sataman rajatarkastusyksikkö suoritti tehostettua ulkomaalaisvalvontaa ja ylläpiti tilannekuvaa satamissa. Viikon 45 aikana Helsingin satamissa tehtiin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia 80 (vko 44: 311). Tarkastuksien yhteydessä havaittiin viisi (vko 44: 4) etsintäkuulutettua henkilöä. 

Lisäksi sataman rajatarkastusyksikkö osallistui torstaista sunnuntaihin ulkomaalaisvalvontaoperaatioon yhteistyössä Helsingin poliisilaitoksen, AVI:n ja Migrin kanssa. Valvonta keskittyi työpaikolle, joissa työskentelee ulkomaalaisia ja ulkomaalaisten etsintäkuulutettujen henkilöiden etsintään. 

Pääsyn epäämiset, turvapaikkahakemukset ja tilapäisen suojelun hakemukset

Viikolla 45 Suomenlahden merivartiosto teki Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa pääsyn epäämisiä kuusi (vko 44: 6), turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan kahdeksan (vko 44: 11) ja tilapäisen suojelun hakemuksia otettiin vastaan 21 (vko 44: 24).

Merivartiostossa neljä uutta esitutkintaa

Viikon 45 aikana merivartiostossa aloitettiin neljä (vko 44: 12) uutta esitutkintaa, joista neljä (vko 44: 6) käsiteltiin suppeassa menettelyssä. Rikosnimikkeinä ulkomaalaisrikkomus.

Inkoo 6 reunamerkki vaurioitui rahtialuksen törmätessä siihen 

Meri- ja muun pelastustoiminnan osalta kulunut viikko oli rauhallinen, meripelastustapahtumien määrät ovat tavalliseen tapaan laskussa syksyn kylmenemisen myötä. Huviveneliikenne oli hiljaista, pääosa huviveneistä on telakoitu. Vartiolaiva Turvan viikko oli operatiivisen- ja harjoitustoiminnan osalta vilkas. Alus partioi viikon aikana Helsingin ja Porvoon välisellä merialueella.

Viikon merkittävin tapahtuma oli, kun rahtialus MV Friendland törmäsi Inkoo 6 reunamerkkiin. Törmäyksen syynä oli autopilotin ohjausjärjestelmään tullut vikatilanne. Alus ei kääntänyt ohjelmoidussa käännöspisteessä ja kulkusuuntaa ei saatu käsiohjauksellakaan muutettua. VL Turvan partio kävi aluksella. Alkoholilla ei ollut osuutta onnettomuuteen. Tarkastuksien jälkeen alus jatkoi matkaansa omin avuin. Reunamerkki vaurioitui törmäyksessä. 

Viikon 45 aikana oli yhteensä kahdeksan (vko 44: 16) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. 

Kansainvälinen yhteistoiminta

Suomenlahden 5. valmiusjoukkueen erikoisveneryhmä oli toimintaviikolla Ruotsissa yhteisharjoituksessa Kustbevakningenin (KBV) kanssa.

Yhdysvaltain rannikkovartioston (U.S. Coast Guard) National Security Cutter (NSC) Hamilton (WMSL- 753) vieraili Itämerellä ja Suomessa 3.-8.11.2022 välisenä aikana. 

Helsingin rajatarkastusosastolta oli neljä (4) virkamiestä eri Frontex-operaatioissa, Italiassa ja Tsekissä.

Raja - tiedote