Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 30

Julkaisuajankohta 1.8.2022 13.14
Tiedote

Merellä rauhallinen kesäviikko – merivartiosto esitteli toimintaansa Kotkan Meripäivillä

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin 71 896 rajatarkastusta (vko 29: 71 027) ja ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia suoritettiin yhdeksän kappaletta (vko 29: 258).

Helsingin satama

Suomenlahden merivartioston Sataman rajatarkastusyksikkö jatkoi tehostetun ulkomaalaisvalvonnan suorittamista ja ylläpiti tilannekuvaa. Ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia suoritettiin 358 (vko 29: 260). Helsingin satamiin saapui kahdeksan (vko 29: 18) risteilyalusta, joiden miehistön jäsenille suoritettiin yhteensä 141 (vko 29: 131) rajatarkastusta ja myönnettiin 32 (vko 29: 42) viisumia.

Sataman rajatarkastusyksikkö ei havainnut mainittavia muutoksia rajanylitysliikenteen yleisilmeessä kuluneella viikolla. Lomakausi on kuitenkin selkeästi liikenteen osalta menossa ja laivat sekä satamarakenteet täyttyivät turisteista. Ensi viikon aikana risteilyaluksia odotetaan saapuvan Helsingin satamiin 7 kappaletta. 

Käännytykset, pääsyn epäämiset ja turvapaikkahakemukset

Viikolla 30 Suomenlahden merivartiosto käännytti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa yhden henkilön (vko 29: 3). Pääsyn epäämisiä ei tehty (vko 29: 0). Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 12 kappaletta (vko 29: 2). 

Merivartiostossa 18 uutta esitutkintaa

Vartiostossa aloitettiin viikon aikana 18 (vko 29: 32) uutta esitutkintaa, joista 13 (vko 29: 24) käsiteltiin suppeassa menettelyssä. Rikosnimikkeinä oli laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, vesiliikennejuopumus, valtionrajarikos, lievä valtionrajarikos, vesiliikennerikos, ajoneuvorikkomus ja ulkomaalaisrikkomus. 

Merellä epävakainen sää vaikutti tehtävämääriin

Viikon 30 aikana merivartioston alueella oli yhteensä 46 (vko 29: 75) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. Epävakaa ja kylmähkö keli vaikuttivat tehtävämääriin ja vesiliikennettä oli edellisviikkoa vähemmän useista eri tapahtumista huolimatta. Vesiliikenteen määrissä oli alueellisesti kuitenkin havaittavissa selviä eroja. Vesijetit työllistivät edelleen, niin ylinopeuksien kuin vesijettien kaatumisten osalta. 

Vartioston alueella järjestettiin kuluneen viikon aikana Porkkalassa eFoilauksen maailmancupin Suomen osakilpailu, Haukilahdessa Viinijuhlat ja Kotkassa Meripäivät, jonka yhteydessä Kotkan Kantasatamassa Vellamon edustalla pidettiin avoimien ovien alusesittely. 


Raja - tiedote