Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 10/2023

Julkaisuajankohta 13.3.2023 16.04
Tiedote
Neljä moottorikelkkaa ajamassa peräkkäin.

Merivartiostossa kansainvälinen viikko.

Rajatarkastukset ja ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvät tarkastukset

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 10 aikana 64 411 (vko 9: 64 603) rajatarkastusta ja 138 (vko 9: 229) ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvää tarkastusta.

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Viikon 10 aikana Helsingin satamassa suoritettiin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia 67 (vko 9: 60). Etsintäkuulutettuja tavattiin kolme (vko 9: 9). 

Kuluneen viikon aikana Helsingin satamiin saapui yhteensä 2 151 (vko 9: 2 171) ja poistui 2 559 (vko 9: 2 242) Ukrainan kansalaista. Venäläisiä saapui (tilanne 12.3.2023) yhteensä 682 (vko 9: 805) ja lähti 740 (vko 9: 881). 

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Viikolla 9 Suomenlahden merivartiosto suoritti käännytyksiä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa neljä (vko 9: 5), sekä yhden (vko 9: 6) pääsyn epäämisen. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 12 (vko 9: 14) ja tilapäiseen suojelun hakemuksia 10 (vko 9: 8). Turvaamistoimia tehtiin 23.

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Merivartiostossa 5 uutta esitutkintaa

Viikon 10 aikana merivartiostossa aloitettiin viisi (vko 9: 16) uutta esitutkintaa, joista kaksi (vko 9: 7) käsiteltiin suppeassa menettelyssä. Rikostorjuntayksikön käynnistämissä esitutkinnoissa rikosnimikkeinä oli haitanteko virkamiehelle, ulkomaalaisrikkomus, vaarallisen esineen hallussapito, valtionrajarikos, lievä valtionrajarikos ja väärennys.

Merelliset tehtävät

Merivartioston viikko merialueilla oli vuodenaikaan nähden tavanomainen, tehtävämäärät olivat edellisviikon tasolla. Runkoväylästö sekä ulompi saaristoalue on pääosin avovedellä, sisimmät lahdenpohjukat ja osa sisäsaariston väylistä on uudessa jääpeitteessä. Jäätilanne elää jatkuvasti. Viikon aikana oli yhteensä neljä (vko 9: 4) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. 

Kansainvälinen yhteistoiminta 

Hurpun merivartioasemalla järjestettiin talvitoimintaharjoitus, johon osallistui henkilöstöä Suomenlahden merivartiostosta ja Viron Poliisi- ja rajavartiovirastosta (PPA). Harjoituksessa tutustuttiin ja perehdyttiin talvitoimintaan ja kalustoon. Harjoituksen tavoitteet parhaiden käytänteiden jakamisesta maiden välillä saavutettiin. 

Yhteensä viisi Helsingin rajatarkastusosaston virkamiestä on tällä hetkellä eri Frontex-operaatioissa, kaksi Italiassa, kaksi Romaniassa ja yksi Ranskassa. Rajatarkastusosastossa työskenteli viikolla kuusi virkamiestä muista Frontex- jäsenvaltioista, Romaniasta, Saksasta, Espanjasta, Italiasta sekä Kreikasta. 

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Douglas T. Hickey tutustui maanantaina Rajavartiolaitoksen toimintaan Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvalla Rajavartiolaitoksen päällikön kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaaran vieraana.

Människor runt kartbordet på kommandobryggan.

Raja - tiedote