Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen monitoimilentokoneiden hankinta etenee

Julkaisuajankohta 20.4.2023 13.46
Tiedote
Monitoimilentokone edestä päin

MVX-hanke siirtyy Intermediate RFQ-vaiheeseen

Rajavartiolaitos on suunnitellut kahden vanhentuneen Dornier 228 -valvontalentokoneen korvaamista kahdella uudella monitoimilentokoneella vuosien 2026−2027 aikana. 

Rajavartiolaitoksen lentokoneiden korvaaminen tunnetaan MVX-hankkeena, jonka tehtävänä on korvata vanhentuneet valvontalentokoneet suihkukoneilla. Hanke on nyt edennyt Intermediate RFQ-vaiheeseen, jossa tarjouspyyntöä päivitetään, evaluoidaan tarjottuja ilma-aluksia ja sensoreita sekä neuvotellaan prime-kandidaattien kanssa sopimusehdoista.

Uusien monitoimilentokoneiden hankinnalla tavoitellaan seuraavia parannuksia nykyisten lentokoneiden suorituskykyihin

  • merkittävää parannusta toiminta-aikaan ja siten laajempien alueiden kattamista valvonnalla sekä pidempiaikaisen toimintakyvyn varmistamista ympäristövahinkojentorjuntatehtävissä,
  • suorituskykyisempiä teknisiä valvontasensoreita,
  • suurempaa kuljetuskapasiteettia ja
  • uusimman teknologian hyödyntämistä ja kehittyneempiä teknisiä järjestelmiä, mukaan lukien reaaliaikaista ja salattua tiedonsiirtoa.

Uudet suorituskykyisemmät monitoimilentokoneet parantavat merkittävästi Suomen rajaturvallisuutta sekä alueellisen koskemattomuuden valvontaa.

Rajavartiolaitos kutsui tarjouskilpailuun yhdeksän toimittajaa. Tarjouskilpailuun määräaikaan osallistuneista jatkossa on neljä Prime-kandidaattia. Valitut prime-kandidaatit osoittivat alustavissa tarjouksissaan hyvin vaatimuksiamme vastaavia ratkaisuja niin ilma-alusten kuin valvontajärjestelmienkin osalta. Seuraavaksi aloitetaan tarjottujen kokonaisuuksien käytännön evaluointi. Kesällä 2023 on ensimmäinen neuvottelukierros ja tarvittaessa neuvottelukierroksia pidetään lisää syksyllä 2023. Rajavartiolaitoksella on tavoitteena tehdä hankintasopimus valitun toimittajan kanssa vuoden 2023 loppuun mennessä. Koneet on tarkoitus saada operatiiviseen käyttöön vuosien 2026−2027 aikana.

Jatkossa olevat Prime-kandidaatit 

  • Field Aerospace
  • L3Harris Technologies
  • Sierra Nevada Corporation
  • St Airborne Systems.

Ilma-aluksista toimittajilta tarjottavina ovat Bombardier Challenger 650, Dassault Falcon 2000LXS ja Cessna Citation Longitude.

Lisätietoja antaa yksikön päällikkö Ari Laaksonen, puh. 0295 420 000 (vaihde).

MVX-hankesivut Rajavartiolaitoksen monitoimilentokoneiden hankinta | Rajavartiolaitos 

 

MVX-hanke Raja - tiedote Rajavartiolaitos