Hyppää sisältöön

Itärajan esteaidan pystyttäminen etenee – tervetuloa mediatilaisuuteen 26.10.2023

Julkaisuajankohta 17.10.2023 8.55
Tiedote

Kutsu medialle.

Hyvä median edustaja, toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi Rajavartiolaitoksen järjestämään itärajan esteaita -hankkeen mediatilaisuuteen. Tilaisuus järjestään torstaina 26.10.2023 kello 9.00–11.30 Pelkolan rajavartioasemalla ja rajavyöhykkeellä (Vartiontie 13, 55610 Imatra).

Myöhemmin saman päivän aikana järjestetään samansisältöinen ulkomaiselle medialle suunnattu mediatilaisuus.

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen

Tilaisuus järjestetään rajavyöhykkeellä, minkä vuoksi osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudu tiistaihin 24.10. klo 15.00 mennessä lähettämällä median nimi, osallistujan/osallistujien nimet ja syntymäajat osoitteeseen [email protected]. Varaa tilaisuuteen mukaan henkilöllisyystodistus.

Tilaisuuteen ei ole mahdollista osallistua, jos ei ole ilmoittautunut määräaikaan mennessä tai ilmoittautumisesta puuttuu tarvittavia tietoja. Tilaisuuteen ei ole mahdollisuutta osallistua etäyhteyksillä.

Tilaisuudessa on varattu aikaa kysymyksille. Haastatteluja voidaan toteuttaa esteaitaan tutustumisen aikana. Kerrothan jo ilmoittautuessasi, mikäli haluat haastatella tiettyä henkilöä ja mistä aiheesta.

Tilaisuudessa käydään rajavyöhykkeelle esteaidan vierellä ja siellä on mahdollista kuvata. Siirtyminen kuvauspaikalle tapahtuu Pelkolan rajavartioasemalta omilla autoilla. Pyydämme varustautumaan maastokelpoisiin varusteisiin.

Saapuminen tilaisuuteen

Pyydämme ilmoittautuneita saapumaan 26.10.2023 viimeistään klo 8.45 Pelkolaan (Vartiontie 13, 55610 Imatra). Tilaisuuteen voivat osallistua vain määräajassa ilmoittautuneet. Tarkistamme nimet saapuessanne asemalle.

Ohjelma

Tilaisuutta isännöi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari, läsnä ovat lisäksi itärajan esteaidan hankepäällikkö Ismo Kurki ja Pelkolan rajavartioaseman varapäällikkö luutnantti Topi Rajavuori.

Tilaisuuden sisällöstä lähetetään medialle tiedote mediapäivän aikana. Sama tiedote jaetaan myös mediapäivän aikana median edustajille.

Tilaisuuden ohjelma:

8.45 Saapuminen Pelkolaan (Vartiontie 13, 55610 Imatra)

9.00 Mediatilaisuuden avaus. 

9.10–9.30 Siirtyminen rajavyöhykkeelle.

9.30–10.00 Esittely pilotin kokemuksista ja PRIO 1 -vaiheen aikataulusta sekä kokemukset aidasta

10.00–11.00 Tutustuminen esteaitaan ja haastattelut maastossa. Kuvaaminen on mahdollista.

  • everstiluutnantti Jukka Lukkari
  • hankepäällikkö Ismo Kurki
  • luutnantti Topi Rajavuori 

11.00–11.15 siirtyminen takaisin rajatarkastusasemalle ja tilaisuuden päättäminen. 

Yleistä tietoa

Eduskunta on vuoden 2022 neljännessä lisätalousarviossa myöntänyt Rajavartiolaitokselle 6 miljoonan euron rahoituksen esteaidan pilotointiin. Lisäksi eduskunta on myöntänyt vuoden 2023 talousarviossa Rajavartiolaitokselle 139 miljoonan euron rahoituksen esteaidan tärkeimpien eli PRIO 1 -kohteiden, käytännössä rajanylityspaikat lähialueineen, toimeenpanoon. Rajavartiolaitos on asettanut hankkeen toimeenpanemaan esteaidan rakentamisen.

Rajavartiolaitos on läsnä itärajalla kaikissa olosuhteissa vuoden jokaisena päivänä. Vastaamme rajavalvonnasta, rajatarkastuksista, alueellisen koskemattomuuden valvonnasta ja turvaamisesta sekä lukuisista muista tehtävistä raja-alueella. Tuemme myös muita viranomaisia heidän toimissaan rajaseudulla.

Itärajan esteaita -hankkeen pilottivaihe on saatu valmiiksi kesällä 2023. Pilottivaiheessa rakennettiin 2,8 kilometrin esteaita Pelkolaan, 300 metrin harjoitteluaita Immolan varuskunta-alueelle sekä laadittiin PRIO 1 -vaiheen toimeenpanosuunnitelma. PRIO 1 -vaiheen toimeenpano on käynnistynyt hankintojen kilpailuttamisella. Ensimmäisten kohdealueiden rakentaminen alkaa talvella 2024 ja parhaillaan on käynnissä suoalueiden ylityksen mahdollistavien vaihtoehtojen testaus Sallassa.

Lisätietoja hankkeesta voit lukea verkkosivuiltamme: Itärajan esteaita | Rajavartiolaitos 

Lisätietoja tilaisuudesta antaa:

Kaakkois-Suomen rajavartioston viestinnän suunnittelija Enni Matikainen, puh. 0295 422 061, [email protected].

Itärajan esteaita Kaakkois-Suomen rajavartiosto Raja - tiedote Rajavartiolaitos