Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitokselle ja Merivoimille hätäapurahoitusta EU:lta Balticconnector-kaasuputken tutkinnassa tukemisen kuluihin

Julkaisuajankohta 9.4.2024 11.06
Tiedote

Euroopan komissio on myöntänyt 800 000 euron hätäapurahoituksen, jolla katetaan vaurioituneen Balticconnector-kaasuputken tutkinnan turvaamisesta ja avustamisesta aiheutuneita kuluja Rajavartiolaitokselle ja Merivoimille.

Hätäapurahoitusta on nyt haettu ja myönnetty Rajavartiolaitokselle ensimmäistä kertaa. Rahoitus tulee EU:n sisäasioiden rahastoihin lukeutuvasta sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF).

Rajavartiolaitos ja Merivoimat ovat osallistuneet Keskusrikospoliisin johtamaan tutkintaan sadoilla työtunneilla tarjoamalla käyttöön asiantuntijoita sekä kalustoa. Tutkinnan turvaamiseksi Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivakalusto valvoi vaurioaluetta keskeytyksettä useiden viikkojen ajan. Merivoimien sukeltajat ja Rajavartiolaitoksen sukellusrobotti suorittivat vedenalaista tutkintaa.

Toiminta alkoi 8.10.2023, jolloin Viron ja Suomen välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin äkillinen paineenlasku, joka sittemmin todettiin aiheutuneen putken ulkoisesta vauriosta ja paikannettiin Suomen talousalueelle.

EU:n sisäasioiden rahastot ovat Rajavartiolaitokselle merkittävä ulkopuolisen rahoituksen lähde ja rahastojen tuella on toteutettu lukuisia hankkeita, joilla on kehitetty monipuolisesti muun muassa ulkorajavalvontaa, rajatarkastusprosesseja sekä operatiivista suorituskykyä.
 

Raja - tiedote Rajavartiolaitos