Hoppa till innehåll

Suomenlahden merivartioston viikko 1

Julkaisuajankohta 8.1.2024 14.27
Tiedote
Rannikkovartiovene talvella laiturissa.

Toiminta-alueella edelleen rauhallista.

Suomenlahden merivartiosto seuraa ja varmistaa rajaturvallisuuden merialueella ja rajanylityspaikoilla Suomenlahden rannikolla.

Rajatarkastukset ja ulkomaalaissäännöksiin liittyvät tarkastukset

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 1 aikana 67 238 (vko 52/2023: 61 084) rajatarkastusta ja 64 (52/2023: 81) ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta. 

Etsintäkuulutuksia havaittiin yhteensä 27.

Suomen myöntämillä oleskeluluvilla maahan saapuneita ei käännytetty viikon aikana (vuonna 2023 käännytetty yhteensä 37).

•    Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Viikon 1 aikana Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti Helsingin matkustajasatamissa ulkomaalaisvalvontaa. Yksikkö suoritti toimintaviikon aikana 317 (vko 52/2023: 712) ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta. 

Tarkastusten yhteydessä tavattiin kahdeksan etsintäkuulutettua henkilöä.

•    Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Viikolla 1 Suomenlahden merivartiosto otti vastaan 11 turvapaikkahakemusta. Käännytyksiä tehtiin kaksi ja pääsyn epäämisiä kolme. Maahanmuuttovirastolle tehtiin yksi esitys käännyttämisestä ja maahantulokieltoon määräämisestä. Turvaamistoimia tehtiin 25.

•    Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Merivartiostossa 11 uutta esitutkintaa

Viikon 1 aikana merivartiostossa aloitettiin 11 uutta esitutkintaa (vko 52/2023: 11), joista kuusi käsiteltiin suppeassa menettelyssä. Rikostorjuntayksikön käynnistämissä esitutkinnoissa rikosnimikkeinä olivat laittoman maahantulon järjestäminen, valtionrajarikos ja ulkomaalaisrikkomus.

•    Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Merellisiä pelastustehtäviä neljä

Viikolla 1 oli yhteensä neljä (vko 52/2023: 6) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. 

Vallitseva pakkasjakso on muodostanut Suomenlahden merivartioston lähes koko toiminta-alueen merialueelle jääpeitteen. Jään paksuus vaihtelee ohuesta jääpeitteestä, viidestä sentistä, aina 30 senttiin.

Jäälle mentäessä tulee varustautua tarvittavin turvavarustein. Ota mukaasi ainakin jäänaskalit, pilli ja metallipäinen sauva, millä voit kokeilla jään kestävyyttä. Kännykkä on syytä pakata vesitiiviiseen suojapussiin. Lisäksi muista kertoa minne aiot. Jäälle lähtiessä, kerro jollekin, minne olet menossa ja vältä liikkumista yksin. Vahingon sattuessa on useimmiten kiire. Mitä kylmempi vuodenaika, sitä kriittisempää on, että pelastustoimet saadaan heti keskitettyä oikealle alueelle. 

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Tallenna numero matkapuhelimeesi.

Kaikkein jäällä liikkujien tulisi tutustua Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Järki jäällä -oppaaseen, mistä saa tietoa turvalliseen jäällä liikkumiseen. 
Oppaan löydät: https://viisaastivesilla.fi/jaalla/

•    Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

•    Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Vastaamme meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Helsingistä (Suomenlahden merivartiosto) ja Turusta (Länsi-Suomen merivartiosto).

Raja - tiedote