Gör på detta sätt vid automaten

  1. Ta fram passet och avlägsna eventuella skal. Ta av dig glasögon och hatt.
  2. Gå fram till en ledig automat och mata in passet i läsaren. Ta inte bort passet från läsaren.
  3. Rikta blicken mot skärmen. Ditt ansikte jämförs med passinformationen.
  4. Avlägsna slutligen passet från läsaren. När portarna öppnas kan du fortsätta din resa!

Video: Automatiserad gränskontroll på Helsingfors-Vanda flygplats (youtube.com)

Vem kan använda en automat?

Det lönar sig för EU-medborgare att i första hand använda en gränskontrollautomat när de reser till länder utanför Schengenområdet eller när de reser tillbaka till Schengen området. Du kan använda en automat om du har ett biometriskt pass. 

Du måste gå genom den traditionella gränskontrollen, om du reser med ett spädbarn. En person som på egen hand rör sig med en rullstol kan använda de bredare linjerna vid gränskontrollautomaterna.

Automaten identifierar ett biometriskt pass

Det automatiserade gränskontrollsystemet grundar sig på biometrisk identifiering av en resenär. Ett biometriskt pass innehåller ett mikrochipp från vilket automatläsaren kontrollerar uppgifterna. Automaten jämför i realtid de individuella dimensionerna av din ansiktsbild med bilden i passets chipp. 

Målet är allt smidigare gränstrafik

Gränsbevakningsväsendet vill vara en föregångare då det gäller att använda teknik i gränskontrollerna. Med hjälp av automatisering utvidgar vi vår gränskontrollkapacitet. 

Passagerarantalet ökar beständigt. Med hjälp av automatisering kan vi förbättra smidigheten i gränstrafiken utan att det äventyrar säkerheten. Vid avresa till och inresa från ett land utanför Schengenområdet gör Gränsbevakningsväsendet gränskontroll åt alla passagerare.