Näin toimit automaatilla

  1. Ota passi esille ja irrota mahdolliset kuoret. Riisu silmälasit ja hattu.
  2. Kävele vapaan automaatin päätyyn ja syötä passi lukijaan. Älä poista passia lukijasta.
  3. Kohdista katseesi ruutuun. Kasvojasi verrataan passin tietoihin.
  4. Ota lopuksi passi pois lukijasta. Kun portit avautuvat, voit jatkaa matkaa!

Video: Automatisoitu rajatarkastus Helsinki-Vantaan lentokentällä. (youtube.com)

Kuka voi käyttää rajatarkastusautomaattia?

EU-maiden kansalaisten kannattaa ensisijaisesti käyttää rajatarkastusautomaattia, kun he matkustavat Schengen-alueen ulkopuolelle tai kun he matkustavat takaisin Schengen-alueelle. Voit käyttää automaattia, jos sinulla on biometrinen passi. 

Jos matkustat sylilapsen kanssa, sinun on edelleen kuljettava perinteisen rajatarkastuksen kautta. Itsenäisesti pyörätuolissa liikkuva matkustaja voi käyttää rajatarkastusautomaattien leveämpiä linjastoja.

Automaatti tunnistaa biometrisen passin

Automatisoitu rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laitteen lukija tarkastaa. Automaatti vertaa reaaliaikaisen kasvokuvan yksilöllisiä mittasuhteita passin sirulla olevaan kuvaan. 

Tavoitteena on entistä sujuvampi rajaliikenne

Rajavartiolaitos haluaa olla edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä rajatarkastuksissa. Lisäämme automatiikan avulla rajatarkastuskapasiteettiamme. 

Matkustajamäärät kasvavat jatkuvasti. Pystymme kehittämään automatiikan avulla rajaliikenteen sujuvuutta turvallisuudesta tinkimättä. Schengen-alueen ulkopuolelle matkustaessa ja sieltä saapuessa Rajavartiolaitos suorittaa aina rajatarkastuksen jokaisen matkustajan kohdalla.