Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendet stöder gränsbevakningen i Moldavien via en Frontexoperation

Utgivningsdatum 5.4.2022 14.23 | Publicerad på svenska 5.4.2022 kl. 14.25
Pressmeddelande

Antalet flyktingar från Ukraina till EU-grannländerna Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien och även till EU:s och Ukrainas grannland Moldavien har varit stort under den senaste månaden. Moldavien har bett Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex om stöd för att effektivera sin gränsövervakning när flyktingarna från Ukraina kommer till Moldaviens gränser.

Europeiska unionen och Moldavien har ingått ett statusavtal den 17 mars 2022. Utifrån avtalet kan gränssäkerhetsgrupper som utövar befogenheter och som bildats av den stående styrkan vid europeiska gräns- och kustbevakningssektionen skickas till Moldavien.

Utifrån avtalet har Frontex i samarbete med Moldavien utarbetat en operativ plan och skickar 84 gränsbevakare till Moldavien. För detta har Frontex begärt att EU:s medlemsstater stöder insatsen genom att skicka sammanlagt 45 personer som tilläggsresurser för gränskontrolluppgifter.

På begäran av Frontex skickar Gränsbevakningsväsendet två gränskontrollanter till Moldavien den 5 april. 

För att så effektivt som möjligt hjälpa människor som flyr kriget i Ukraina och för att genomföra Europeiska unionens gränsbevakning, deltar Gränsbevakningsväsendet aktivt i insatser som samordnas av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex för att stödja gränsbevakningen i Ukrainas EU-grannländer och nu även i Moldavien.       

Kriget i Ukraina har påverkat gränssäkerhetssituationen i Ukrainas EU-grannländer, men även i övriga delar av Europa. Gränsbevakningsväsendet förbereder sig på att skicka ytterligare personal- och materielresurser för gränsövervakningen till Ukrainas EU-grannländer beroende på hurdant stöd länderna begär av Frontex och hurdant stöd Frontex i sin tur begär av medlemsländerna för detta ändamål. Hittills har Gränsbevakningsväsendet på Frontex begäran om tilläggsresurser stött Rumänien och Estland genom att skicka ytterligare två gränsbevakare till vardera landet.

Gränsbevakningsväsendet deltar årligen med cirka 35 årsverken i insatser som Frontex samordnar i olika medlemsstater. Skyldigheten att delta grundar sig på EU-förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen. 

Frontex och värdländerna ansvarar för att informera om operationen. 

Mer information: Staben för Gränsbevakningsväsendet, överinspektör Pietari Vuorensola, [email protected], tfn 0295 421 000 (växel).

Gränsbevakningsväsendet Raja – pressmeddelande