Hyppää sisältöön

Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui 16 turvapaikanhakijaa

Julkaisuajankohta 21.11.2023 11.10
Tiedote

Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui 16 turvapaikanhakijaa Vartiuksen kansainväliselle rajanylityspaikalle saapui maanantaina 20.11.2023 yhteensä 16 henkilöä ilman maahantulon edellytyksiä. Kaikki henkilöt hakivat turvapaikkaa. Toiminta oli edellispäivien kaltaista. Henkilöt ylittivät valtakunnan rajan Venäjältä Suomeen polkupyörillä ja jalan, eivätkä suostuneet käskyistä ja kehotuksista huolimatta palaamaan Venäjälle. Venäjän FSB:n rajavartiopalvelu ei laskenut heitä palaamaan takaisin Venäjälle. Henkilöt kertoivat olevansa lähtöisin Palestiinasta, Somaliasta ja Syyriasta. Tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin, että ilmoitetut kansalaisuudet eivät pitäneet kaikilta osin paikkaansa. Henkilöiltä puuttuivat Schengen alueelle vaadittava viisumi ja lisäksi kolmelta henkilöltä puuttui myös passi. Rajavartioston suorittamien ensitoimenpiteiden jälkeen turvapaikanhakijat siirrettiin turvapaikkaprosessiin.

Tilanteen johdosta Kainuun rajavartiosto joutui maanantaina 20.11. useaan otteeseen tilapäisesti keskeyttämään rajanylitysliikenteen, mikä vaikutti rajanylitysliikenteen sujuvuuteen Vartius-Lyttä - rajanylityspaikalla.

Kuusamon kansainvälinen rajanylityspaikka oli auki normaalisti klo 08.00-15.00. Kuusamon rajanylityspaikalla liikenne oli vähäistä, eikä häiriöitä havaittu. Rajanylitysliikenteen häiriöitä on mahdollista seurata X:ssä @KainuunRaja.

Haastavan rajatilanteen ennustetaan jatkuvan lähipäivinä ja siitä aiheutuu edelleen merkittävää haittaa rajanylitysliikenteen sujuvuuteen ainakin Vartius-Lyttä -rajanylityspaikalla.

20.11. Kainuun rajavartiostossa jatkettiin estelaitteiden rakennustöitä valtakunnan rajalla. Rakennustöiden tarkoituksena on varmistaa yleinen järjestys ja turvallisuus vallitsevassa häiriötilanteessa. Puolustusvoimat tukee edelleen Rajavartiolaitosta konetyövoimalla ja rakentamisosastolla.

Pääministeri Orpo vieraili Vartiuksen rajanylityspaikalla ja kävi tutustumassa tilanteeseen.

Kainuun rajavartioston toiminta-alueella maastorajalla ei ole havaittu luvattomia rajanylityksiä.

Tilanne on Kainuun rajavartion alueella hallinnassa ja Rajavartiolaitos säätelee valmiuttaan tilanteen edellyttämällä tavalla.