Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 47

Julkaisuajankohta 28.11.2022 12.00
Tiedote
Rajatarkastaja ojentamassa matkustajalle passia.

Tehtävämäärät vuodenaikaan nähden tavanomaisia.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 47 aikana 48 908 rajatarkastusta (vko 46: 50 780). Ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia suoritettiin 195 kappaletta (vko 46: 133).

Viikon aikana Helsinki-Vantaan rajanylityspaikalla Venäjän passilla saavuttiin maahan 227 (vko 46: 256) kertaa ja lähdettiin maasta 268 (vko 46: 244) kertaa. 

Helsingin satama

Viikon 47 aikana Helsingin satamissa tehtiin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia 127 (vko 46: 236). Tarkastuksien yhteydessä havaittiin kolme (vko 46: 5) etsintäkuulutettua henkilöä. Sataman rajatarkastusyksikkö paljasti Länsisatamassa valvonnan yhteydessä varastetun generaattorin, jonka hinta-arvio on yli 10 000 euroa.

Käännyttämiset, pääsyn epäämiset, turvapaikkahakemukset ja tilapäisen suojelun hakemukset

Viikolla 47 Suomenlahden merivartiosto suoritti käännytyksiä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa neljä (vko 46: 4), pääsyn epäämisiä tehtiin neljä (vko 46: 10), turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 10 (vko 46: 10) ja tilapäisen suojelun hakemuksia otettiin vastaan 50 (vko 46: 37).

Merivartiostossa kahdeksan uutta esitutkintaa

Viikon 47 aikana merivartiostossa aloitettiin kahdeksan (vko 46: 8) uutta esitutkintaa, joista viisi (vko 46: 5) käsiteltiin suppeassa menettelyssä. Rikosnimikkeinä muun muassa valtionrajarikos ja väärennys.

Merelliset tehtävät

Viikolla esiintyi vuodenaikaan nähden normaalia vesiliikennettä, vähäisiä määriä mökkiläisiä ja vapaa-ajankalastajia. Venesatamat ovat alkaneet tyhjentyä siviilialuksista ja merivartioasemat ovat aloittaneet myös oman avovenekaluston telakoimisen. 

Vuodenaika ja vesien kylmeneminen on pitänyt liikennemäärät pieninä. Viikon 47 aikana oli yhteensä 10 (vko 46: 9) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. 

Viikon merkittävin meripelastustapahtuma Suomenlahden meripelastusvastuualueella oli hätärakettihavainto (kolme havaintoa) Itä-Helsingin merialueella. Etsintöihin osallistui mm. Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri. Etsinnät eivät osoittaneet kenenkään olleen avuntarpeessa.

Merivartiosto muistuttaa, että hätärakettien ampuminen turhaan vie resursseja pois oikeilta avuntarvitsijoilta. Lisäksi se on vaarallista, sillä hätäraketteja ei voi itse sammuttaa, väärin käytettynä ne voivat helposti aiheuttaa tulipalon. Hätärakettien turhaan ampuminen on myös rikosoikeudellisesti rangaistava teko. 

Kansainvälinen yhteistoiminta

Helsingin rajatarkastusosaston neljä virkamiestä on tällä hetkellä eri Frontex -operaatioissa Italiassa ja Tšekissä ja Kyproksella. Vastaavasti rajatarkastusosastossa työskenteli toimintaviikolla kolme virkamiestä muista Frontex -jäsenvaltioista, Kreikasta, Italiasta sekä Sloveniasta. 

Raja - tiedote