Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 26

Julkaisuajankohta 1.7.2024 13.41
Tiedote
Kolme merivartijaa partioveneen ohjaamossa.

Meripelastuksella vuoden vilkkain viikko

Rajatarkastukset ja merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat 

Rajatarkastusten määrä on pysynyt ennallaan. Ulkomaalaissäännöksiin liittyvien tarkastusten määrä nousi huomattavasti edelliseen viikkoon verrattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 26 aikana 86 197 (vko 25: 80 278) rajatarkastusta ja 601 (vko 25: 11) ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta. Tarkastuksissa kohdattiin 27 etsintäkuulutettua henkilöä.

Viikon 26 aikana sataman rajatarkastusyksikkö suoritti rahtisatamavalvontaa ja ulkomaalais- ja tieliikennevalvontaa. Toimintaviikon 26 aikana tehtiin 225 (vko 25: 192) ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta. Valvonnassa havaittiin viisi etsintäkuulutettua henkilöä. Lisäksi yksikkö suoritti risteilyalusten rajatarkastuksia Helsingin satamassa. 

Viikolla 26 Suomenlahden merivartiosto otti vastaan kuusi (vko 25: 5) turvapaikkahakemusta. Käännyttämisiä tai pääsyn epäämisiä tehtiin kolme (vko 25: 6).

Merivartiostossa 20 esitutkintaa

Viikon 26 aikana esitutkintojen määrä laski hieman edelliseen viikkoon nähden. Viikon aikana aloitettiin 20 uutta esitutkintaa (vko 25: 25). Rikosnimikkeinä oli väärän henkilötiedon antaminen, valtionrajarikos, laittoman maahantulon järjestäminen, vesiliikennejuopumus, väärennysaineiston hallussapito, väärennys, liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, vesiliikennerikos ja ulkomaalaisrikkomus.

Meripelastuksen näkökulmasta vuoden tähän mennessä vilkkain viikko

Merivartiostoa työllistivät konevikaiset ja karille ajaneet veneilijät. Lauantaina tuulen noustua oli erilaisia veneiden rikkoontumisiin ja uppoamisiin liittyviä tehtäviä. Viikon 26 aikana oli yhteensä 60 (vko 25: 45) meripelastus-, avustus-, ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. 

Meripelastuksen vakavin onnettomuus tapahtui torstaina, kun Kotkasta telakalta lähtenyt mahonkinen matkavene alkoi ottaa vettä sisään. Aluksessa oli jo 25 cm vettä, kun partio pääsi paikalle. Alus olisi uponnut ilman lähistöllä olleen Porvoon merivartioaseman partion toimia.

Rikostorjunnan tuloksia

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion vartioston tutkimasta törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä, jossa Latviassa asuvat rikoksen tekijät olivat kuljettaneet Latvian, Viron, Suomen, Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan 163 asiakirjatonta turvapaikanhakijaa, jotka olivat saapuneet Latviaan laittomasti Valko-Venäjältä. Päätekijä tuomittiin 3 vuoden ja 9 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja hänen veljensä 2 vuoden ja 3 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.
Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla
 

Raja - tiedote