Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 18/2022

Julkaisuajankohta 9.5.2022 13.16
Tiedote
Euroopan meriturvallisuusviraston miehittämätön ilma-alus laskeutuneena pellolle.

Kevätkausi alkoi vesiliikenteessä ja merivartiosto operoi miehittämätöntä ilma-alusta merialueen valvonnassa.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla suoritettiin viikolla 18 ulkorajaliikenteessä 43 478 (vko 17: 41 013) rajatarkastusta. Ulkomaalaissäädöksiin liittyviä tarkastuksia suoritettiin 128 kappaletta (vko 17: 88). 

Elokapinalla oli mielenosoitus Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Suomenlahden merivartiostosta tilanteeseen osallistui partioita yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Yhteistyössä poliisin kanssa paikalta poistettiin mielenosoittajia, jotka eivät noudattaneet poliisin antamia poistumiskäskyjä.

Helsingin satama

Suomenlahden merivartioston Sataman rajatarkastusyksikkö on jatkanut tehostetun ulkomaalaisvalvonnan suorittamista Helsingin satamissa, ja varmistanut valvonnalla tilannekuvan ylläpitoa. Toimintaviikon 18 aikana satamaan saapui neljä risteilyalusta, joiden jäsenille suoritettiin rajatarkastuksia ja myönnettiin yksi viisumi. Ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia tehtiin Helsingin satamissa viikon aikana 561 (vko 17: 400). 

Helsingin Länsisatamaan perustetun palvelukeskuksen toiminnan tukemista jatkettiin poliisin virka-apupyynnön mukaisesti. 

Käännytykset, pääsyn epäämiset ja turvapaikkahakemukset 

Viikolla 18 Suomenlahden merivartiosto käännytti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa kuusi henkilöä. Pääsyn epäämisiä tehtiin kaksi. Turvapaikkahakemuksia otti vastaan kaksi. 

Rikostorjuntayksikössä 6 uutta esitutkintaa

Suomenlahden merivartiostossa aloitettiin viikon aikana kuusi (vko 17: 5) uutta esitutkintaa. Rikosnimikkeinä oli mm. törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys ja valtionrajarikos.

Ennen veneilykauden aloitusta tarkistathan veneiden kunnon

Kulunut viikko on ollut Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella merellisiltä tehtävämääriltään vähäinen. Jäät ovat lähteneet poukamia myöten ja merialueilla alkaa olla hieman vesiliikennettä. Pääkaupunkiseudulla havaittiin jo jonkin verran huviveneliikennettä, sekä vesijettejä, purjelautoja ja melojia. Viikon 18 aikana oli 16 (vko 17: 9) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. Sairaankuljetustehtäviä oli neljä. Hangon merivartioaseman partio avusti poliisia itsetuhoisen henkilön hoitoon saattamiseksi.

Ennen veneilykauden aloitusta tarkistathan veneiden kunnon, veneilyvarusteet ja veneilijän taidot. Vesillä apu ei ole yhtä lähellä kuin maalla, joten ehkäise vaaratilanteet ennalta ja varaudu hätätilanteisiin. Ohjeita veneilijälle Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilla

Rajavartiolaitoksen merivartiostot käyttävät kesän aikana Euroopan meriturvallisuusviraston miehittämätöntä ilma-alusta aikaisempien vuosien tapaan merialueen valvonnan rannikkovartiostotoimintoihin pohjoisen Itämeren alueella. Järjestelmän operatiiviset lennot alkoivat Hankoniemeltä käsin 2.5.2022.

 

Raja - tiedote