Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 11/2023

Julkaisuajankohta 20.3.2023 14.58
Tiedote
Merivartija nousee avannosta naskaleiden avulla.

Esitutkinnoissa rikosnimikkeinä oli mm. kiskonnantapainen työsyrjintä ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö.

Rajatarkastukset ja ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvät tarkastukset

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 11 aikana 63 206 (vko 10: 64 411) rajatarkastusta ja 498 (vko 10: 138) ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvää tarkastusta.

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Viikon 11 aikana Helsingin satamassa suoritettiin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia 48 (vko 10: 67). Etsintäkuulutettuja tavattiin kaksi (vko 10: 3). 

Kuluneen viikon aikana Helsingin satamiin saapui yhteensä 1 649 (vko 10: 2 151) ja poistui 1 739 (vko 10: 2 559) Ukrainan kansalaista. Venäläisiä saapui (tilanne 19.3.2023) yhteensä 636 (vko 10: 682) ja lähti 700 (vko 10: 740). 

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Viikolla 11 Suomenlahden merivartiosto suoritti käännytyksiä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa kaksi (vko 10: 4), sekä viisi (vko 10: 1) pääsyn epäämistä. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 11 (vko 10: 12) ja tilapäiseen suojelun hakemuksia kaksi (vko 10: 10). Turvaamistoimia tehtiin 15 (vko 10: 23).

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Merivartiostossa 5 uutta esitutkintaa

Viikon 11 aikana merivartiostossa aloitettiin viisi (vko 10: 5) uutta esitutkintaa. Rikostorjuntayksikön käynnistämissä esitutkinnoissa rikosnimikkeinä oli laittoman maahantulon järjestäminen, huumausainerikos, väärennys, kiskonnantapainen työsyrjintä, valtionrajarikos ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö.

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Merelliset tehtävät

Merivartioston viikko merialueilla oli rauhallinen. Viikon 11 aikana oli ainoastaan yksi (vko 10: 4) meripelastustehtävä. 

Jäät ovat huvenneet ja ohentuneet kovaa tahtia. Jääalueilla on tästä huolimatta ollut partiohavaintojen mukaan liikenteessä mm. retkiluistelijoita hyvinkin lähellä kantavan jään reunaa, onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty.

Jään vahvuus elää koko ajan ja heikkenee äkillisesti. Lisäksi näin keväällä, varsinkin keskipäivän aurinko, syö päivittäin jäätä. Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että jäiden kantavuuden arviointi on asiantuntijoillekin haastavaa, ellei peräti mahdotonta. Varaudu ja varustaudu. Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Tallenna numero matkapuhelimeesi.

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Vastaamme meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Helsingistä (Suomenlahden merivartiosto) ja Turusta (Länsi-Suomen merivartiosto).

Raja - tiedote