Hyppää sisältöön

SLMV:n viikko 3: Toiminnan painopiste edelleen sisärajavalvonnassa – merellä hiljaista

Julkaisuajankohta 24.1.2022 13.58
Tiedote

Valtioneuvoston 28.12.2021 tekemän päätöksen mukaisesti Suomenlahden merivartiosto on suorittanut kattavaa sisärajavalvontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulko- ja sisärajaliikenteen matkustajamäärät jatkoivat laskua edellisviikkoon verrattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalla suoritettiin viikolla 3 ulkorajaliikenteessä 23 646 (vko 2: 31 865) rajatarkastusta ja sisärajaliikenteessä 21 897 (vko 2: 25 667) rajatarkastusta. Käännytyksiä ja pääsyn epäämisiä oli viikolla 3 edelleen normaaliaikoja huomattavasti enemmän. 

Rajavartija tekee tarkastusta.

Helsingin satamassa myös viikko 3 jatkui kiireisenä sisärajavalvonnan palauttamisen johdosta. Matkustajia saapui viikon aikana 23 589 (vko 2: 23 930). Matkustajamäärät ovat vähentyneet selkeästi vuodenvaiheen aikaisista määristä, pysyen kuitenkin lähes viime viikon tasolla. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus maahan saapuneista matkustajista on sekin pysynyt lähes samana, 71% (76%).

Viikolla 3 Suomenlahden merivartiosto käännytti sisärajaliikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa yhtensä 52 henkilöä (viikko 2: 106). Pääsyn epäämisiä tehtiin 11 (vko 2: 18). Pääasiallisena syynä käännytyksiin ja pääsyn epäämisiin olivat puutteet terveysturvallisuuteen liittyvissä todistuksissa. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 10 (vko 2: 7).

Suomenlahden merivartiostossa aloitettiin toimintaviikon aikana 16 (vko 2: 14) uutta esitutkintaa. Nimikkeenä oli mm. laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, valtionrajarikos, väärän henkilötiedon antaminen ja väärennysaineiston hallussapito. 

Viranomaisyhteistyö Tallinnan satamassa jatkuu

Suomeen Viron suunnasta matkustamista suunnitteleville on joulukuun lopulta alkaen jaettu Tallinnan satamassa tietoa Suomessa vallitsevista maahanpääsyn edellytyksistä. Suomalaisten rajavartijoiden ja Viron poliisi- ja rajavartioviraston virkamiesten yhdessä toteuttamalla neuvonnalla pyritään ennaltaehkäisemään matkoja, jotka johtaisivat käännyttämiseen Helsingin satamassa puutteellisten maahanpääsyedellytysten takia. Yhteistyötä tehdään neuvonnan merkeissä myös Tallinna-Helsinki välillä operoivien laivayhtiöiden suuntaan.

Meripelastuksen osalta oli erittäin rauhallinen viikko

Jäälauttoja merellä.

Meripelastuksen osalta viikko oli tehtävämäärän osalta erittäin rauhallinen keskitalven viikko. Myrskytuulet ja merenkäynti ovat hävittäneet jääpeitteen Suomenlahdella sisälahtia lukuun ottamatta. Viikon 3 aikana oli yksi (vko 2: 4) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. Viikon ainoa meripelastustapahtuma oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ollut viranomaisia merkittävästi työllistänyt etsintä- ja pelastustehtävä, missä ystäväänsä etsinyt mönkijäkuski meni jäistä läpi. Suuremmilta henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. 

Raja - tiedote