Hyppää sisältöön

SLMV:n viikko 2: Toiminnan painopiste jatkui sisärajavalvonnassa – merellä rauhallista

Julkaisuajankohta 17.1.2022 13.48
Tiedote

Valtioneuvoston 28.12.2021 tekemän päätöksen mukaisesti Suomenlahden merivartiosto on suorittanut kattavaa sisärajavalvontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulko- ja sisärajaliikenteen matkustajamäärät laskivat edellisviikkoon verrattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalla suoritettiin viikolla 2 ulkorajaliikenteessä 31 865 (vko 1: 36 660) rajatarkastusta ja sisärajaliikenteessä 25 667 (vko 1: 34 728) rajatarkastusta. 

Rajavartija työssään

Helsingin satamassa myös viikko 2 oli kiireinen sisärajavalvonnan palauttamisen johdosta. Matkustajia saapui viikon aikana 23 930 (vko 1: 42 378). Matkustajamäärät ovat vähentyneet selkeästi vuodenvaiheen aikaisista määristä. Ulkomaalaisten osuus maahan saapuneista matkustajista on pysynyt lähes samana ollen noin 76%.

Rajatarkastusten yhteydessä merivartiosto tekee terveysturvallisuuteen liittyviä tarkastuksia yhteistyössä Helsingin ja Vantaan kaupunkien terveystoimien kanssa.

Viikolla 2 Suomenlahden merivartiosto käännytti sisärajaliikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa yhtensä 106 henkilöä (viikko 1: 94). Pääsyn epäämisiä tehtiin 18 (vko 1: 20). Pääasiallisena syynä käännytyksiin ja pääsyn epäämisiin olivat puutteet terveysturvallisuuteen liittyvissä todistuksissa. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan seitsemän.

Suomenlahden merivartiostossa aloitettiin toimintaviikon aikana 14 (vko 1: 2) uutta esitutkintaa. 

Viranomaisyhteistyö Tallinnan satamassa jatkuu

Suomeen Viron suunnasta matkustamista suunnitteleville on joulukuun lopulta alkaen jaettu Tallinnan satamassa tietoa Suomessa vallitsevista maahanpääsyn edellytyksistä. Suomalaisten rajavartijoiden ja Viron poliisi- ja rajavartioviraston virkamiesten yhdessä toteuttamalla neuvonnalla pyritään ennaltaehkäisemään matkoja, jotka johtaisivat käännyttämiseen Helsingin satamassa puutteellisten maahanpääsyedellytysten takia. Yhteistyötä tehdään neuvonnan merkeissä myös Tallinna-Helsinki välillä operoivien laivayhtiöiden suuntaan.

Meripelastuksen osalta oli rauhallinen viikko

Meripelastuksen osalta viikko oli tehtävämäärän osalta viime viikon kaltainen. Kovat tuulet ja merenkäynti ovat hajottaneet jääpeitteen Suomenlahdella Haapasaaren tasalle asti. Viikon 2 aikana oli yhteensä 4 (vko 1: 4) meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. Viikon merkittävin tapahtuma oli Viking Gabriellan lähdössä sattunut black out, jonka seurauksena laiva törmäsi laituriin saaden runkoonsa vaurioita. Matka peruuntui haverin takia. Henkilövahingoilta onneksi säästyttiin. 

Jäälauttoja merellä.

Kovat tuulet Suomenlahdella ovat hajottaneet kiinteää jäätä lautoiksi. Lisäksi veden korkeus vaihtelee todella paljon lähipäivien aikana. Merivartiosto muistuttaa jäillä liikkumisen riskeistä, kuten jäälauttojen liikkeistä ja virtapaikkojen heikkoudesta, sekä henkilökohtaisten pelastautumisvälineiden pitämisestä käyttövalmiina.

Raja - tiedote