Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitos sai valmiiksi laajan ja kansainvälisen törkeää laittoman maahantulon järjestämistä koskevan esitutkinnan

Julkaisuajankohta 13.3.2024 13.11
Tiedote
Väärennettyjä passeja.

Laajan ja kansainvälisen rikoksen jäljille päästiin tavallisen kenttävalvonnan kautta.

Suomenlahden merivartiosto pääsi rikoksen jäljille syyskuussa 2022 tavallisen kenttävalvonnan kautta selvittäessään useiden laittomasti Suomeen saapuneiden henkilöiden maahantuloa. Vaikka henkilöt olivat saapuneet eri aikoina ja eri lentoreittejä käyttäen, viittasivat tapausten välillä havaitut yhteneväisyydet kuitenkin siihen, että salakuljettamisen taustalla vaikuttivat samat rikollistoimijat. Tapauksia alettiin selvittämään törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä, jonka aikana suoritetussa esitutkinnassa kyettiin tunnistamaan viisi Ruotsissa ja Kreikassa toiminutta epäiltyä, jotka salakuljettivat Kreikasta Suomeen ja muuallekin Eurooppaan sellaisia henkilöitä, joilta puuttui laillinen matkustusoikeus ja sen osoittamiseen käytetyt asiakirjat. Rikos toteutettiin siten, että salakuljetettaville henkilöille järjestettiin rahaa vastaan asiakirja, joka oli joko väärennetty tai sitten aito, mutta kuului toiselle käyttäjälle. Näitä asiakirjoja sekä niiden tiedoilla hankittuja lentolippuja käyttäen salakuljetetut henkilöt saatiin nousemaan lennoille.

Kaikkiaan esitutkinnassa tuli ilmi olevan syytä epäillä Kreikasta eri puolille Eurooppaa salakuljetetun yhteensä 63 henkilöä, joista kymmenen Suomeen. Yhden matkan hinta Kreikasta Suomeen on ollut noin 4 500–5 000 euroa. 

Suomessa tavatut asiakirjattomat henkilöt ovat kertoneet olevansa nuoria, monessa tapauksessa alaikäisiä Somalian kansalaisia. 

Rikoksen tutkinnassa tehtiin laajaa kansainvälistä yhteistyötä Europolin, Eurojustin sekä Ruotsin viranomaisten kanssa. Suomessa syytteisiin vastaa vankeudesta käsin yksi epäilty, toinen aiemmin vangittuna ollut epäilty on vapautettu ja vastaa syytteisiin Ruotsista käsin. Kaikkia rikoksesta epäiltyjä ei esitutkinnan aikana ole tavoitettu.


Lisätietoja: Tapauksen tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä, 0295 426 523, [email protected].

Raja - tiedote