Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistumassa

Julkaisuajankohta 14.5.2024 15.08
Tiedote
Rajan tiedotuskuva.

18 afrikkalaista salakuljetettu Latviasta Suomeen – osaa piiloteltu matkan varrella autiotalossa.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen 18 afrikkalaista Valko-Venäjältä Latvian ja Viron kautta Suomeen. Suomesta useimpien matka on jatkunut Saksaan tai Ranskaan. Salakuljetetut olivat eri ikäisiä miehiä ja naisia, pääasiassa Kamerunista, Kongon alueelta ja Senegalista. Nuorin salakuljetetuista oli 16-vuotias tyttö. Teot ajoittuivat syyskuusta marraskuulle 2023.

Laittomat maahantulijat ylittivät Schengenin ulkorajan salakuljettajien johdolla vaikeissa olosuhteissa maastossa Valko-Venäjältä Latviaan. Heille oli järjestetty majoitusta matkan varrella Latviassa ja Suomessa, sekä väärät matkustusasiakirjat. Latviassa osaa oli majoitettu viranomaisilta piilossa epähygieenisissä olosuhteissa päiväkausia autiotalossa, jossa ei ollut sähköä, juoksevaa vettä tai WC:tä. Suomessa laittomasti maahan saapuneita oli majoitettu pääkaupunkiseudulla asuvien ulkomaalaisten henkilöiden asunnoissa odottamassa jatkokuljetusta määränpäähänsä. Suomessa jäi kiinni kolme maahan laittomasti saapunutta henkilöä, jotka kertoivat maksaneensa matkasta salakuljettajille 2500 – 3500 euroa.

Teoista epäillään Latviassa kahta henkilöä ja Suomessa seitsemää henkilöä. Latviassa olevat epäillyt ovat vangittuina. Suomessa on vangittuna ollut yksi epäilty, jolla on ollut muita keskeisempi rooli Suomen tapahtumissa, mutta hänet on sittemmin vapautettu tutkintavankeudesta ja määrätty matkustuskieltoon.

Tapauksessa on tehty tiivistä yhteistyötä Latvian ja Saksan viranomaisten kanssa ja tutkintatoimia on tehty myös näissä maissa.
 

Lisätietoja antaa: tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Juho Sillanpää, [email protected], 0295 426 522

Raja - tiedote