Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendets förundersökning snart klar

Utgivningsdatum 14.5.2024 15.08 | Publicerad på svenska 23.5.2024 kl. 10.21
Pressmeddelande
Gränsens informationsbild.

18 afrikaner smugglades från Lettland till Finland – en del gömdes under resans gång i ett ödehus.

En organiserad kriminell grupp misstänks ha ordnat inresa till Finland från Vitryssland via Lettland och Estland för 18 afrikaner. Från Finland har de flesta fortsatt till Tyskland eller Frankrike. De smugglade var män och kvinnor i olika åldrar, huvudsakligen från Kamerun, Kongo-området och Senegal. Den yngsta av de smugglade var en 16-årig flicka. Gärningarna inträffade från september till november 2023.

Personerna som olagligen rest in i Finland överskred Schengens yttre gräns från Vitryssland till Lettland i terrängen under svåra förhållanden under ledning av smugglare. Inkvartering i Lettland och Finland under resans gång samt falska resedokument hade ordnats åt dem. I Lettland hade en del, gömda för myndigheterna, i flera dagar under ohygieniska förhållanden inkvarterats i ett ödehus som saknade elektricitet, rinnande vatten och toalett. I Finland hade personerna som olagligen rest in i landet inkvarterats hos utländska personer bosatta i huvudstadsregionen, i väntan på vidaretransport till sin destination. I Finland blev tre personer som olagligen kommit in i landet fasttagna och dessa berättade att de betalat 2 500–3 500 euro till smugglarna för resan.

För gärningarna misstänks två personer i Lettland och sju personer i Finland. De misstänkta i Lettland sitter häktade. En misstänkt, som haft en mer central roll i händelserna i Finland än de andra, har suttit häktad i Finland, men denne har senare frigetts från häktning och meddelats reseförbud. I fallet har man samarbetat intensivt med de lettiska och tyska myndigheterna och utredningsåtgärder har vidtagits även i dessa länder.

 

Mer information ger: undersökningsledare, premiärlöjtnant Juho Sillanpää, [email protected], 0295 426 522.

Raja – pressmeddelande