Hyppää sisältöön

Öljyntorjunnan keskeinen osa on logistiikka

Julkaisuajankohta 28.4.2022 17.59
Tiedote
Merivartijoita tarkastamassa öljyntorjuntapuomien keloja.

Suomenlahden merivartiosto järjestää avomerellä tapahtuvan öljyntorjunnan johtamiseen ja logistiikkaan keskittyvän Saari-harjoituksen 26.4-29.4.2022.

Pelastuslaitoksen alukselta poistumassa ihmisiä ja kuorma-auto. Taustalla sopimusalus Grisslan.

Harjoituksessa siirretään konkreettisesti Rajavartiolaitoksen öljyntorjuntavarastoissa olevaa materiaalia, kuten avomerelle suunniteltua öljyntorjuntapuomia kuvitteelliselle harjoitusalueelle.

− Varautuminen ja harjoittelu ovat keskeinen osa öljyntorjuntaa, koska todellisia tapauksia on onneksi niin vähän. Lisäksi käytettävä kalusto on painavaa, jolloin sen siirtämiseen onnettomuusalueelle kuluu aikaa ja siihen tarvitaan erikoiskalustoa. Yksi avomerelle tarkoitettu öljyntorjuntapuomikela painaa neljä tonnia ja yksistään näitä harjoituksessa siirrettiin yli kaksikymmentä, toteaa harjoituksen johtajana toimiva Suomenlahden merivartioston pelastuksen toimialajohtaja Jukka-Pekka Lumilahti.

Helsingin, Loviisan ja Hangon alueilla järjestettävään harjoitukseen osallistuu kokonaisuudessaan noin 50 henkilöä. Suomenlahden merivartioston lisäksi harjoitukseen osallistuvat myös Helsingin Pelastuslaitos, Rajavartiolaitoksen esikunta sekä Rajavartiolaitoksen ympäristönvahinkojentorjunnan sopimusalus Grisslan.

Öljyntorjuntavälineistön varaston tyhjennys.

Säiliön nostaminen.

Puomikelan nosto Grisslaniin.

Rajavartiolaitos vastaa avomerellä tapahtuvasta ympäristövahinkojen torjunnasta. Tällaisia ovat esimerkiksi öljy- ja kemikaalionnettomuuksista ja alusöljypäästöistä aiheutuvat torjuntatoimet. Suomenlahden merivartiosto vastaa Rajavartiolaitoksen operatiivisesta toiminnasta Suomenlahden alueella. Rajavartiolaitoksella on käytössä omaa öljynkeräys- ja torjuntakalustoa muun muassa vartiolaiva Turvalla. Lisäksi torjuntaan osallistuvat erilliset sopimusalukset ja merivoimat. Rannikolla öljyntorjunnasta vastaa pelastuslaitokset.


Lisätietoja harjoituksesta antaa Jukka-Pekka Lumilahti 0295 426 017.

Raja - tiedote