Hyppää sisältöön

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan kesäkuussa 2024

Julkaisuajankohta 2.7.2024 14.39
Tiedote
Kuvassa kaksi rajavartijaa belgianpaimenkoiran kanssa kävelemässä kesäisellä itärajalla.

Niiralan rajanylityspaikka pysyi kesäkuun ajan suljettuna toistaiseksi valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Maastorajalla ei havaittu laittomia rajanylityksiä.

Rajojen valvonta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajalla ei kesäkuun aikana havaittu yhtään laitonta rajanylitystä. Itärajan rajanylityspaikoilla vallitsevaan tilanteeseen liittyen on mahdollista, että ilmiö laajenisi myös maastorajalle. Rajavartiosto on varautunut myös tällaiseen tilannekehitykseen. Rajaa valvotaan muun muassa partioinnilla, teknisellä valvonnalla ja valvontalennoilla.

Frontexin henkilöstöä osallistui aiempaan tapaan rajojen valvontaan yhdessä rajavartioston omien rajavartijoiden kanssa. 

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikka oli suljettuna koko kesäkuun ajan Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti osana välineellistetyn maahantulon ilmiön pysäyttämistä. Voimassa olevan päätöksen mukaisesti rajanylityspaikka on suljettuna toistaiseksi. 

Ajantasainen tieto Niiralan ja muiden rajanylityspaikkojen tilanteesta on luettavissa Rajavartiolaitoksen www-sivulla Rajoitukset Suomen itärajan rajanylityspaikoilla.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin rajatarkastus seitsemälle Schengen-alueen ulkorajan ylittäneelle henkilölle. 

Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen.  

Rikostorjunta

Kesäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston rikostorjunta lopetti vuonna 2023 marras-joulukuussa vireille tulleiden epäiltyjen valtionrajarikosten esitutkinnan. Joihinkin niihin liittyvien epäiltyjen laittoman maahantulon järjestämisten osalta esitutkinnat ovat vielä kesken. 

Rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhykkeellä liikkuminen on aina luvanvaraista. Esimerkiksi kyläily tuttavan kesämökillä ilman lupaa ei ole luvallista, jos mökki sijaitsee rajavyöhykkeellä. Rajavyöhykkeestä, rajavyöhykeluvasta ja luvan hakemisesta voi lukea tarkemmin Rajavartiolaitoksen www-sivulta Rajavyöhykelupa.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti 13.06.2024 saapumiserän 2/2023 varusmiesjohtajat sekä 20.06.2024 saapumiserän 1/2024 miehistön jäsenet, yhteensä 115 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista. Lisäksi toteutettiin suunnitelmien mukaiset koulutukset ja harjoitukset. 

 

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.