Hoppa till innehåll

Gränsmuseet öppnas den 11 juni – Välkommen!

Utgivningsdatum 5.6.2024 8.58
Nyhet
Ornamenterade skulderdelar i Gränsmuseets vitrin.

Gränsmuseet, som ligger på det historiska kasernområdet i Immola, Imatra, har förnyats.

Den nya basutställningen Finlands beskyddare – Gränsbevakningsväsendet i gränssäkerhetens kärna förr och nu öppnar för allmänheten tisdagen den 11 juni 2024. Utställningen är öppen under sommaren fram till den 3 augusti.

Utställningen framskrider kronologiskt från Finlands självständighet till nutidens Nato-Finland. Utställningens fokus ligger på gränsbevakarnas egna erfarenheter från olika tidsperioder. Utställningen avslöjar hur gränssäkerhetsarbete har utförts, vilka hot som har funnits och hur man har försökt bemöta dem.

Gränsmuseet berättar om Gränsbevakningsväsendet som säkerhetsmyndighet. Hur grundades det och hur har man kommit fram till nuläget.

Det nya Gränsmuseet berättar om allt detta på ett modernt sätt med hjälp av dagens utställningsteknik. Material och innehåll från Gränsbevakningsväsendets historia, som tidigare inte har presenterats för allmänheten, visas upp. Till dessa hör exempelvis avhoppar- och spionagefallen längs östgränsen under kalla kriget. Det finns mycket att se för museibesökaren, men även saker att göra: besökaren får till exempel testa hur passkontroll fungerar.

Gör en bokning för vardagens museibesök

Eftersom museet ligger på ett kasernområde tar vi endast emot ett begränsat antal besökare och beaktar allmänna säkerhetsfaktorer. Av denna anledning måste besökare anmäla sig i förväg. Du hittar uppdaterad information på sidan Gränsmuseets kontaktinformation och besöksanvisningar.

Gränsmuseet är öppet för besök under tre sommarlördagar (den 15 juni, den 6 juli och den 3 augusti), samt söndagen den 11 augusti, då vi firar Museivägsdagen.

Välkommen till Finlands modernaste myndighetsmuseum!
 

Raja - uutinen