Etsitkö tietoa rokotuksista ja todistuksista?
Huomioithan ohjeen rokotustodistuksen voimassaolosta: Täyden rokotussarjan perusteella saatu todistus on voimassa 9 kuukautta. Sen jälkeen edellytetään tehosterokotusta. Tehosterokotteen jälkeen todistus on voimassa toistaiseksi. Ohjeistuksista vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Lue ohjeet: Matkustaminen ja koronaviruspandemia.
Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 9.5.2022 alkaen
Tämä valtioneuvoston päätöksen mukainen ohjeistus on voimassa 5.6.2022 saakka. Sinun tulee tutustua tähän ohjesivuun, mikäli sinä tai läheisesi olette saapumassa Suomeen ulkomailta.
Mikäli olet matkustamassa Suomesta toiseen valtioon, sinun tulee itse tarkistaa mitkä ovat maahantulon rajoitukset ja edellytykset kohdemaassa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan ja edellytyksiään matkailijoille.
Tiukentunut rajavalvonta ei vaikuta perustuslain 9 §:ssä turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta.
Valitse tästä mitä tilannetta tiedontarpeesi koskee, ja pääset suoraan oikeaan kohtaan ohjeessa
- Saapuminen Suomeen EU- ja Schengen-maista
- Saapuminen Suomeen vihreän listan maista
- Saapuminen Suomeen ulkorajaliikenteessä (muut maat)
- Risteilyalusten matkustajien maissakäynti
- Täsmentäviä tulkintaohjeita (mm. erityisryhmät)
Muistathan, että maahantulon sallimisesta päätetään aina tapauskohtaisesti rajatarkastuksen yhteydessä. Rajavartiolaitos ei myönnä ennakkolupia maahantuloa varten.
1. Saapuminen Suomeen EU- ja Schengen-maista
Mitä maita tämä koskee?
Schengen-maita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. Liikenne näistä maista Suomeen on sisärajaliikennettä.
Lisäksi tämä kappale koskee Andorraa, Bulgariaa, Irlantia, Kroatiaa, Kyprosta, Monacoa, Romaniaa, San Marinoa ja Vatikaania.
Mitkä ovat maahantulon edellytykset?
Näistä maista saavuttaessa ei ole matkustusrajoituksia. Muistathan, että Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset velvoitteet.
Tietoa vaadituista rokotteista ja testeistä THL:n sivuilta
Muistathan, että Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. Sinun pitää tutustua terveysviranomaisten ohjeisiin, riippumatta siitä mistä maasta olet Suomeen saapumassa. Tutustu terveysturvallisuusohjeisiin THL:n verkkosivuilla.
2. Saapuminen Suomeen vihreän listan maista
Mitä ovat vihreän listan maat?
Vihreän listan maita ovat Bahrain, Chile, Etelä-Korea, Hongkong, Indonesia, Kolumbia, Kuwait, Macao, Peru, Qatar, Ruanda, Saudi-Arabia, Taiwan, Uruguay, Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.
Mitkä ovat maahantulon edellytykset?
Näiden maiden asukkaiden maahantulo Suomeen on sallittua normaalein maahantuloedellytyksin kyseisestä maasta tai kyseiseltä alueelta saapuvassa liikenteessä. Muistathan, että Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset velvoitteet.
Tietoa vaadituista rokotteista ja testeistä THL:n sivuilta
Muistathan, että Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. Sinun pitää tutustua terveysviranomaisten ohjeisiin, riippumatta siitä mistä maasta olet Suomeen saapumassa. Tutustu terveysturvallisuusohjeisiin THL:n verkkosivuilla.
3. Saapuminen Suomeen ulkorajaliikenteessä (muut maat)
Mitä maita ja alueita tämä kappale koskee?
Tämä kappale koskee liikennettä kaikista maista, joita ei yllä ole lueteltu. Tähän kappaleeseen kuuluu esimerkiksi maahantulo Venäjältä, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Yhdysvalloista ja Turkista.
Mitkä ovat maahantulon edellytykset?
Näistä maista saapuvien matkustajien maahantulo Suomeen on sallittua, huomioiden kuitenkin normaalit ulkomaalaisen maahantuloa koskevat säännökset, sekä alla mainitut vaatimukset.
Maahantulo Suomeen edellyttää, että henkilöllä on esittää:
- todistus täydestä hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 7 vuorokautta tai
- todistus sairastetusta covid-19-taudista ja yhdestä hyväksyttävästä covid-19-rokotteesta (rinnastetaan täyteen rokotussarjaan, tulee esittää yhdellä todistuksella) tai
- EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.
- nämä edellytykset koskevat vuonna 2006 tai sitä ennen syntyneitä.
Yllä mainitut vaatimukset eivät koske Suomen kansalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia (esim. oleskeluoikeutensa rekisteröineet ja oleskeluluvan omaavat), eikä henkilöiltä, joiden maahantuloperuste on jokin alla luetelluista syistä. Maahantuloperusteen välttämättömyys arvioidaan aina tapauskohtaisesti rajatarkastuksessa, jonka tekee rajatarkastusviranomainen.
Välttämätön syy saapua Suomeen
- yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä
- terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö (mukaan lukien ensihoito), vanhustenhuollon ammattihenkilöstö työtehtävissään, sekä viranomaiset välttämättömissä virkatehtävissä
- kuljetus- ja logistiikkahenkilöstö työtehtävissään
- diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään
- kansainvälisiin neuvotteluihin osallistuvat valtioiden edustajat ja kansainvälisten järjestöjen työhön osallistuvat henkilöt
- Suomen oleskeluluvalla matkustavat henkilöt
- kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilöt
- pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt
- muu välttämätön ja perusteltu syy (esimerkiksi ulkomaisten tiedotusvälineiden edustajat, säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku lentoasemalla, kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa, ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenen maahan saapuminen).
Välttämättömällä syyllä saapuvan täysi-ikäisen henkilön mukana voi saapua maahan hänen matkaseurueessaan matkustava alaikäinen lapsi. Tällöin alaikäistä lasta koskee tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet.
Kolmansien maiden kansalaiset, esimerkiksi Venäjän kansalaiset, joilla on toisen Schengen-valtion myöntämä oleskelulupa tai D-viisumi, voivat kulkea Suomen kautta luvan myöntäneeseen maahan. D-viisumilla matkustavan henkilön kauttakulku sallitaan koronarajoituksiin nähden vain paluuliikenteenä (kertaluontoinen paluu luvan myöntäneeseen maahan).
Suomen kautta kulkeminen muuhun maahan esimerkiksi sukulaisia tapaamaan ei ole mahdollista lyhytaikaiseen oleskeluun oikeuttavalla viisumilla (C-viisumi).
Tietoa vaadituista rokotteista ja testeistä THL:n sivuilta
Muistathan, että Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. Sinun pitää tutustua terveysviranomaisten ohjeisiin, riippumatta siitä mistä maasta olet Suomeen saapumassa. Tutustu terveysturvallisuusohjeisiin THL:n verkkosivuilla.
Kansalaisneuvonta vain rajanylitysliikennettä koskevista asioista
- Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvontapuhelin:
0295 420 100
(arkisin klo 8.00–16.00) - [email protected]
Puhelun hinta 0295-alkuisiin numeroihin
Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvonta on ruuhkautunut. Tarkistathan ajankohtaiset rajanylityksen ohjeistukset ensisijaisesti verkkosivuiltamme.
Yleinen puhelinneuvonta
ja chat
Digi- ja väestötietoviraston toteuttamassa puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saat yleistä tietoa koronaviruksesta, koronarokotteesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä.
Arkisin klo 8–18 ja lauantaisin klo 9–15.
Chat-palvelu Valtioneuvoston verkkosivuilla.
Palvelusta ei saa terveysneuvontaa. Jos kysymyksesi koskee koronatartuntaa tai omaa rokotustasi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Finentry-palvelu matkustajille
Ennen Suomeen saapumista on suositeltavaa kirjautua Finentry-palveluun.
Lapin sairaanhoitopiirin alueella vastaava palvelu on Laplandentry.
Näiden palveluiden käyttö sujuvoittaa terveysturvallista maahantuloa.
4. Risteilyalusten matkustajien maissakäynti
EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvan risteilyaluksen matkustajat voivat käydä maissa, jos heillä on todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta tai EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista. EU- tai Schengen-valtiosta saapuvan risteilyaluksen matkustajien maissakäynti on sallittu rajoituksitta.
5. Täsmentäviä tulkintaohjeita
Maahantulosta päätetään rajatarkastuksen yhteydessä
Rajavartiolaitos ei myönnä ennakkolupaa maahantuloa varten. Maahantulon sallimisesta päätetään aina rajatarkastuksen yhteydessä.
Matkustusasiakirjat
Suomen kansalaisella tulee maasta poistuttaessa olla hallussaan vaadittava matkustusasiakirja.
Ulkomaalaisella tulee olla vaadittava matkustusasiakirja ja tarvittaessa vaadittava viisumi tai oleskelulupa.
Pohjoismaiden kansalaiselle riittää Pohjoismaiden välisessä liikenteessä se, että henkilö kykenee osoittamaan henkilöllisyytensä.
Suomen myöntämä oleskelulupa
Suomeen voi saapua Suomen myöntämällä oleskeluluvalla. Rajatarkastuksessa tulee esittää oleskelulupakortti.
Suomen myöntämällä oleskeluluvalla maahan saapuvan henkilön mukana voi saapua hänen huolettavana oleva lapsi/henkilö.
Suomessa vireille pantuun oleskelulupahakemukseen voi odottaa ratkaisua Suomessa ja oleskelu Suomessa on laillista hakemuksen käsittelyn ajan. Myös paluu Suomeen sallitaan. Viisumivelvollinen tarvitsee kuitenkin voimassaolevan viisumin paluuta varten, mikäli mahdollisen viisumin sallima oleskeluaika on ylitetty. Viisumivapaan maan kansalainen voi palata Schengen-alueen ulkopuolelta suoraan Suomeen, jos viisumivapaata oleskeluaikaa ei ole jäljellä. Oleskeluluvalla tapahtunutta oleskelua ei oteta huomioon lyhytaikaisen oleskelun laskennassa.
Pakottavat perheasiat
Suomeen voi saapua pakottavissa perheasioissa. Pakottava perheasia on esimerkiksi oman lapsen syntymä, lähiomaisen vakava sairaustapaus, omat häät, sukulaisen tapaaminen tai seurustelusuhde.
Sukulaisen tapaaminen
Sukulaisen tapaamista varten maahan saapumista sovelletaan seuraaviin henkilöihin:
- Suomessa asuvien tai oleskelevien Suomen kansalaisten maahan saapuvat sukulaiset,
- Suomessa asuvien EU-/Schengen-kansalaisten (oleskeluoikeus rekisteröity) ja heidän perheenjäsentensä maahan saapuvat sukulaiset,
- Suomen oleskeluluvalla Suomessa oleskelevien kolmannen maan kansalaisten maahan saapuvat sukulaiset.
Sukulaisella tarkoitetaan puolisoa, lapsia, vanhempia, appivanhempia ja isovanhempia mukaan lukien edellä mainittujen perheeseen (puoliso ja alaikäiset lapset) kuuluvat. Lähtökohtaisesti rajatarkastuksessa luotetaan matkustajan omaan ilmoitukseen sukulaissuhteesta. Myös huollettavana olevan henkilön huoltaja tai edunvalvoja rinnastetaan sukulaiseen tässä maahantulon tarkoituksessa.
Seurustelusuhde
Suomeen voi saapua seurustelusuhteen perusteella.
Seurustelusuhteeseen sisältyvät avioliitossa ja jatkuvasti yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävät henkilöt sukupuolestaan riippumatta. Tässä kohdin hyväksytään myös parisuhteet ilman kahden vuoden yhtäjaksoista yhdessä asumisen vaatimusta. Lisäksi seurustelusuhteena sallitaan esimerkiksi pääsääntöinen eri maissa asuminen, ns. etäsuhteet, ja muut vakiintuneet yhdessä olon muodot.
Lähtökohtaisesti rajatarkastuksessa luotetaan matkustajan omaan ilmoitukseen seurustelusuhteesta, yksittäistapauksissa voidaan kysellä tarkempia tietoja. Maahan saapuminen seurustelusuhteen perusteella sallitaan Suomen kansalaisten seurustelukumppaneiden lisäksi myös Suomessa asuvien EU-/Schengen-kansalaisten (oleskeluoikeus rekisteröity) ja heidän perheenjäsentensä sekä Suomen oleskeluluvalla Suomessa oleskelevien kolmannen maan kansalaisten seurustelukumppaneille. Seurustelusuhteen perusteella maahan saapuvan henkilön huolettavana oleva henkilö voi myös saapua Suomeen.
Pakottavat henkilökohtaiset syyt
Suomeen voi saapua pakottavasta henkilökohtaisesta syystä. Pakottavaksi henkilökohtaiseksi syyksi tulkitaan henkilökohtaista läsnäoloa edellyttävä pakottava tai ennalta arvaamaton syy, joka ei siedä viivästystä ja henkilön saapumatta jääminen aiheuttaisi olosuhteet huomioiden merkittävää haittaa. Pakottava henkilökohtainen syy voi olla esimerkiksi osallistuminen lähiomaisen hautajaisiin. Pakottavat henkilökohtaiset syyt arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksen yhteydessä. Mikäli on mahdollista ottaa mukaan tilannetta todistavia dokumentteja, se voi sujuvoittaa rajatarkastusta.
Myös osallistuminen oppilaitoksen pääsykokeeseen katsotaan pakottavaksi henkilökohtaiseksi syyksi saapua maahan, jos pääsykokeeseen osallistuminen edellyttää fyysistä läsnäoloa.
Kiinteistön omistajat
Suomessa kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistava henkilö voi saapua Suomeen ulkorajaliikenteessä. Myös omistajan perhe (puoliso ja alaikäinen lapsi) voi saapua kiinteistön omistajan mukana kiinteistölle. Kiinteistön omistus voi jakaantua perheen kesken useammalle henkilölle. Lomaosake (määräaikainen käyttöoikeus, josta maksetaan käyttökorvaus, niin sanottu viikko-osake) ei ole kiinteistö tai sellainen vapaa-ajan asunto, jonka omistaja voi saapua Suomeen pelkästään tällä syyllä. Usean eri omistajan (ei perheen) kesken jaettu kiinteistö rinnastetaan lomaosakkeeksi.
Yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävät työt
Ulkorajaliikenteessä katsotaan muuksi välttämättömäksi syyksi erityisesti yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä.
Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla on määritetty yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävät työt, jotka eivät siedä viivästystä. Listaus kriittisistä tehtävistä ei muodosta maahanpääsyä koskevaa ennakkopäätöstä. Työnantajan tulee erillisellä lomakkeella perustella, miksi Suomeen tulevan työntekijän työtehtävä on kriittinen ja sellainen, että työsuoritus ei siedä viivästystä. Työnantaja täyttää "Työnantajan tai toimeksiantajan perustelut työntekijän maahantulon välttämättömyydestä" -lomakkeen ja antaa sen työntekijälleen. Suomeen pyrkivä työntekijä esittää tämän lomakkeen rajatarkastuksessa muiden rajanylitykseen vaadittavien asiakirjojen lisäksi.
Rajatarkastusviranomainen ottaa listauksen kriittisistä tehtävistä sekä työnantajan perustelut huomioon sen arvioidessa välttämätöntä syytä maahantulolle. Päätöksen maahantulon sallimisesta tekee rajatarkastusviranomainen tapauskohtaisen harkinnan perusteella.
Kausityöntekijät (kolmannen maan kansalaiset)
Kausityöluvan tulee olla myönnetty ennen maahantuloa, jotta työntekijällä on tosiasiallinen mahdollisuus suorittaa huoltovarmuuskriittistä työtä, joka ei siedä viivästystä.
Työnantajan tulee perustella kausityöntekijän maahan saapuminen työnantajan työnantajan perustelulomakkeella. Suomeen pyrkivä kausityöntekijä esittää tämän lomakkeen rajatarkastuksessa muiden rajanylitykseen vaadittavien asiakirjojen lisäksi. Rajatarkastusviranomainen ottaa työnantajan perustelut huomioon sen arvioidessa kausityöntekijän maahantuloa.
Kausityöhön saapuvan kolmannen maan kansalaisen alaikäinen lapsi voi saapua kausityöntekijän mukana maahan, jos lapsen etu ja hoito sitä vaatii.
Kausityötodistuksella tai kausityöviisumilla saapuvien kausityötekijöiden (kolmannen maan kansalaiset) osalta huoltovarmuuskriittinen työ kattaa maa-, puutarha- ja metsätiloilla tapahtuvat työt. Turkistarhoilla suoritettavia töitä ei katsota huoltovarmuuskriittiseksi.
Kausityöoleskeluluvan haltijat voivat saapua Suomeen vastaavalla tavalla kuin oleskeluluvan haltijat.
Maa- ja metsätalousministeriö ohjeistaa työnantajia kausityöntekijöiden terveysturvallisesta maahantulosta sekä kausityöntekijöitä terveysturvallisuudesta: Ohjeet alkutuotannon kausityövoiman terveysturvalliseen maahantuloon.
Maahan voi saapua viisumivapaasti ennen kuin jo myönnetyn kausityöluvan voimassaolo alkaa omaehtoiseen karanteeniin siirtymistä varten.
Virkamatka- ja virkapassin haltijat
Diplomaattien lisäksi maahantulo sallitaan myös virkamatka- tai virkapassin haltijoille työtehtävissään.
Rajanylittäminen rajanylityspaikkojen aukioloaikojen ulkopuolella eräissä tapauksissa
Rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella. Välttämättömäksi ja kiireelliseksi tarpeeksi tavaraliikenteen lisäksi katsotaan:
- Saimaan kanavan vuokra-alueen valtiosopimuksen velvoitteisiin liittyvä huolto- ja kunnossapitohenkilöstön liikkuminen
- pakottava ja yllättävä työtehtävä, joka ei siedä viivästystä (esimerkiksi huomattavien lisävaurioiden tai haitan estämiseksi)
- kiireellinen sairaankuljetuksen tai muun pelastushenkilöstön työtehtävä
- viranomaisten välttämättömät ja kiireelliset työtehtävät
- muu tapauskohtainen erityisen pakottava, välttämätön ja kiireellinen syy, joka ei siedä viivästystä.
Katso rajanylityspaikkojen yhteystiedot.
Suomen kansalaisen perheenjäsen
Suomen kansalaisen perheenjäsen voi saapua Suomeen, jos hän täyttää ulkomaalaislain 37 §:n mukaiset vaatimukset. Suomen kansalaisen perheenjäsen voi kuitenkin olla joko Suomessa asuvan tai ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsen. Myös perheenjäsenellä tulee olla vaadittava matkustusasiakirja ja tarvittaessa vaadittava viisumi tai oleskelulupa.
Vapaan liikkuvuuden säännöksiä sovelletaan Suomen kansalaisen perheenjäseneen, jos Suomen kansalainen on käyttänyt vapaan liikkuvuuden direktiivin mukaista liikkumisoikeuttaan asettumalla toiseen jäsenvaltioon ja perheenjäsen tulee Suomeen hänen mukanaan tai seuraa häntä myöhemmin. Maahan voi saapua Suomen kansalaisen perheenjäsen, jos hänellä on vaadittava oleskeluoikeuden osoittava asiakirja Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa.
Säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku lentoasemalla
Säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku lentoasemalla sallitaan ulkorajaliikenteessä.
Kauttakulkumatkan aikana on pysyttävä lentoaseman kauttakulkualueella. Maahantulo kauttakulun suorittamista varten ja esimerkiksi hotellimajoittumista varten (ei kauttakulkualueella) voidaan sallia ainoastaan poikkeustapauksissa painavasta syystä. Tällöin maahan saapuvia henkilöitä koskevat tartuntatautilain mukaiset velvoitteet.
Kohdemaat saattavat edellyttää koronatestauksen suorittamista myös kauttakulkulentoasemalla. Testauksen ja testitulosten odottaminen ei yksinomaan ole peruste maahantulon sallimiselle kauttakulkumatkan aikana.
Erityisryhmät
Erityisryhmien, esim. kulttuurin (musiikki, esittävät taiteet, kuvataide sekä elokuva- ja tapahtuma-ala), urheilun, elinkeinoelämän edustajien, maahan pääsy voidaan sallia, kun henkilöiden tai henkilöryhmien maahan pääsy on perusteltua. Tällaisia tehtäviä ovat erityisesti elpymisen, uuden kasvun, alueellisen talouden tai pitkän aikavälin toimintaedellytysten turvaamiseksi välttämättömät tehtävät sekä vastavuoroisuuteen perustuvat järjestelyt.
Erityisryhmiä koskevat hakemukset lähetetään suoraan Rajavartiolaitokselle sähköpostilla ([email protected]raja.fi). Otsikoi hakemuksesi "erityisryhmähakemus". Kutsuva taho tekee hakemuksen.
Sinun ei tarvitse erikseen hakea erityisryhmälupaa, jos sinulla on todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta tai EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.
Hakemuksissa on perusteltava toiminnan kansallinen merkityksellisyys ja syyt siihen, ettei muita menettelyjä voida noudattaa sekä menettelyt, joilla huolehditaan terveysturvallisuuden toteutumisesta. Työnantajan tai muun maahan kutsuvan tahon tulee esittää henkilölle tai ryhmälle oma terveysturvallisuutta koskeva toimenpidesuunnitelmansa kansallisia ohjeita noudattaen.
Mikäli terveysturvallisuustoimenpiteiden osalta noudatetaan vähintään voimassa olevia kansallisia terveysviranomaisten suosituksia, niin hakemuksessa ei tarvita erillistä terveysviranomaisten lausuntoa näistä toimenpiteistä. Niissä tapauksissa, kun hakemuksessa esitetyissä terveysturvallisuustoimenpiteissä esitetään poikkeamista voimassa olevista suosituksista tai kyseessä on muuten poikkeava hakemus (esim. suuri ryhmäkoko tai useita erillisiä ryhmiä), tulee erillinen paikallisen (kunnan tai sairaanhoitopiirin) tartuntatautiviranomaisen lausunto liittää osaksi hakemusta.
Hakemukset lähetetään Rajavartiolaitokselta vastuuministeriöiden sekä tarvittaessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen lausuttavaksi. Lausunnon saatuaan Rajavartiolaitos tekee hakemukseen perustuvan linjauksen maahan pääsyn välttämättömyydestä ja informoi hakijaa tekemästään linjauksesta. Hakemuksen käsittelyaika on arviolta 2 viikkoa. Lopullinen päätös maahanpääsystä tehdään rajatarkastuksessa.