Hyppää sisältöön

Yhteistyö toimii ruotsalaisten kanssa

Julkaisuajankohta 13.6.2022 10.55
Tiedote

Sunnuntai-illalla Pohjoisen-Itämeren alueella kuultiin laajalti VHF-meriradioilla hätäviesti. Suomalainen yksinpurjehtija oli todellisessa hädässä veneen ottaessa yllättäen vettä sisäänsä.

Purjehtija oli Ruotsin meripelastusvastuualueella Gotska Sandön saaren pohjoispuolella. JRCC Göteborg otti johtovastuun meripelastuksen hätätilanteesta ja käynnisti hätäliikenteen VHF:n kanavalla 16. Ruotsalaiset suuntasivat onnettomuuspaikalle kaksi helikopteria ja pelastusaluksen sekä pyysivät MRCC Turusta reserviyksiköksi meripelastushelikopterin lisävarusteenaan tyhjennyspumppu.

Purjehtija toimi ensiluokkaisesti. Tilanteen havaittuaan hän pyrki paikantamaan vuodon ja tukkimaan sen. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, joten hän lähetti VHF-DSC:llä digitaaliselektiivihätäkutsun jonka saivat kaikki kantavuusalueella olleet alukset sekä maa-asemat. Sen jälkeen hän käynnisti hätäliikenteen puheella VHF-kanavalla 16. Hän keskusteli tilannetta johtaneen JRCC:n kanssa meriradiolla niin pitkään kuin pystyi. Samalla hän pyrki pitämään veneensä pinnalla niin pitkään kuin mahdollista. Ruotsalaisen helikopterin saavuttua onnettomuuspaikalle hän laski pienen kumiveneen mereen ja jätti raskaassa vesilastissa olevan purjeveneensä.

Ruotsalaisen meripelastushelikopterin evakuoitua hyväkuntoisen purjehtijan, peruutti JRCC Göteborg Turusta tueksi pyytämänsä helikopterin.

Länsi-Suomen merivartiosto Raja - tiedote