Hyppää sisältöön

Vuoden Rajakoira 2022 on Clapton

Julkaisuajankohta 5.12.2022 18.23
Tiedote
Clapton poseeraa vuoden virkakoira kyltti vierellään.

Kennelliitto on valinnut vuoden 2022 Rajakoiraksi Spu Claptonin, kennelnimeltään Tuntemattoman Isosomppi.

Clapton on ohjaajansa, Sampsa Könösen, kolmas virkakoira.

Koiranohjaaja ja Clapton poseeraavat palkintotaulun ja kukkien kanssa.

Clapton palkittiin perjantaina 2.12.2022 Koiramessuilla Helsingin messukeskuksessa vuoden Rajakoiraksi 2022. Clapton on Suomenlahden merivartioston merivartiokoira, jonka virkapaikka on Porkkalan merivartioasema. 

Miehet kättelevät, Clapton hyppää väliin.

Kennelliiton toiminnanjohtajan Markku Mähösen onnitellessa ohjaaja Könöstä oli myös Claptonilla tarve osallistua kättelyyn.

Clapton toimittajassa lähes kuono kiinni.

Maikkarin haastattelussa Clapton halusi kertoa oman mielipiteensä toimittajalle.

Suomenlahden merivartioston koirakot toimivat tarvittaessa koko vartioston alueella. Tyypillisimpiä tehtäviä merivartiokoiralle ovat rajanylityspaikoilla tapahtuvat tarkastukset ajoneuvoihin, veneiden rajatarkastukset sekä merelliset etsinnät. 

Clapton siirtyi Suomenlahden merivartiostoon 2019 maaliskuussa vuoden ikäisenä. Suomenlahdella oli ohjaaja vailla uutta koiraa. Clapton, joka silloin vielä totteli nimeä ”Isku” siirrettiin Porkkalan merivartioasemalle ”koeajalle”, jonka aikana tuli selvittää pysyisikö se toimintakykyisenä merellisissä olosuhteissa; laitoksen venekaluston kyydissä, rahtialuksissa yms. Oli jo tiedossa, että sen ominaisuudet täyttivät muut vaatimukset.

Clapton täytti odotukset ja jäi Suomenlahden merivartiostolle ja siinä vaiheessa muutin sen kutsumanimen, lähinnä sen vuoksi, koska meillä meni molemmilla sanat sekaisin, kun käskettiin Iskua istumaan, toteaa Könönen. Nimeksi valikoitui ”Clapton” (ohjaajan musiikkimaun mukaan). Koira tottelee montaa nimeä ja kotona perheen kesken sitä kutsutaankin aina nimellä ”Pappu”, kahdella peellä.

Koiraa oli ehditty jo kouluttamaan hieman, mikä oli enemmän kuin tervetullutta, varsinkin kun koulutus oli tehty hyvin. Muitta mutkitta alku ei meillä sujunut. Mutta kun tutustuttiin, pääsin jyvälle millainen koira Clapton on, niin loppujen lopuksi päästiin ihan hyvään lopputulokseen, sanoo Könönen. Kollegoiden apu oli korvaamaton, sillä rajakoiran koulutus on tiimityötä, eikä yksin tule jättäytyä. Esimerkiksi henkilöetsintää ja ilmaisua on mahdotonta kouluttaa yksin. Siihen tarvitaan ”maalihenkilöitä”, jotka ovat avainasemassa myös kouluttajina, jatkaa Könönen.

Rajavartiolaitoksen koirille koulutetaan henkilöetsintä, jäljestys ja esine-etsintä (rikospaikkatutkinta). Suomenlahden merivartioston koirille on lisäksi koulutettu huumausaineiden, sekä matkustusasiakirjojen (passi) etsintä ja ilmaisu. Lisäkoulutuksen määrittelee kukin vartiosto tarpeidensa mukaan. Koiralle voidaan kouluttaa myös voimankäyttö.

Ensimmäinen jälkitasokoe perusrajakoiralla on neljä tuntia vanha jälki maastossa, sekä tuoreempi jälki vaihtelevalla pinnalla. Jäljestäessään koira ilmaisee lisäksi jäljelle tippuneet esineet ja tavarat. Jäljestyksen onnistuminen riippuu myös säästä (esim. helle, sade) ja maaston tyypistä (esim. hiekkatie, kangasmetsä). 

Esine-etsinnällä tarkoitetaan esineiden etsintää maastosta esim. rikospaikalla. Koira etsii vapaana tai kytkettynä ohjaajan lähettyvillä ihmisenhajuisia esineitä. Edellinen virkakoirani ilmaisi metsästysrikospaikalta haulikon hylsyt jopa pilkkopimeässä maastossa, kertoo Könönen. 

Huumausaineita, sekä muita hajuja voidaan kouluttaa lukuisia. Kymmenkunta eri huumausainetta ei ole temppu eikä mikään opettaa koiralle. Passien ilmaisu on vain yksi hajukuva koiralle lisää, jatkaa Könönen.

Henkilöetsintää voi olla monenlaista. Koira ilmaisee haukkumalla esimerkiksi rekan perävaunun sisään tai rahtialuksen syövereihin piiloutuneen ihmisen. Merivartiokoirille koulutetaan myös veneestä etsintä, jossa veneellä ajetaan tuulen alapuolella etsintäkuviota. Saadessaan tuulesta ihmisen hajun koira aloittaa ilmaisemisen haukkumalla. Myös jäljestäminen on henkilöetsintää.

Clapton haistelemassa rekkojen kontteja.

Clapton on tehnyt uransa aikana monia löytöjä. Clapton mm. merkkasi Länsisatamassa rekan akselin päälle kätkeytyneet salamatkustajat. Claptonin reagoinnin perusteella salamatkustajien matka päättyi lyhyeen. Tämä on loistava esimerkki tapauksesta, joka kävi ilmi koiran merkkauksesta. Rajakoiratoiminta on tärkeä osa työtä, jota yhteiskunnan turvaamiseksi tehdään.

Clapton ja rajavartija, koira hyppää kohti rekkaa.

Clapton on luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii työnteosta, joka on sille leikkiä. Sitä se jaksaakin tehdä kiitettävän kauan, vaikka on ne rajat tullut joskus vastaan väsymisen myötä, kun työt ei kuulemma tekemällä lopu, naurahtaa Könönen.

Vuoden rajakoira 2022 -palkinto puisissa kehyksissä.

Raja - tiedote