Hyppää sisältöön

Veneilijä, valmistaudu huolella ennen vesille lähtöä

Julkaisuajankohta 9.2.2023 9.23
Tiedote
Ilmatyynyalus vedessä.

Veneily on suosittua, ja vesillä on paljon myös uusia harrastajia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, poliisi, Rajavartiolaitos ja Väylävirasto haluavat muistuttaa kaikkia veneilijöitä valmistautumisen tärkeydestä.

Ennen vesille lähtöä veneelle on nimettävä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta ja ohjeistamisesta. Päälliköllä tulee olla riittävä ikä, kyky ja taito veneilyyn, sekä vastuullisen veneilijän asenne. Veneen päällikön tulee noudattaa hyvää merimiestapaa. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea vesiliikenteen sääntöjen noudattamista, sekä muiden vesilläliikkujien huomioimista ja olosuhteiden ennakointia. Kertaa erityisesti väistämissäännöt ennen veneilykauden alkua. Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, ainoastaan väistämisvelvollisuuksia.

Arvioi veneilyolosuhteet – tarkasta vene ja varusteet

Veneen päällikön vastuulla on myös harkita veneensä soveltuvuutta ja turvallisuutta vallitseviin ja ennustettuihin sääolosuhteisiin. Veneen ja omien kykyjen tunteminen auttavat tekemään päätökset siitä, milloin on turvallista lähteä vesille ja milloin ei. 

Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan ajantasaiset merikartat. Kerro omaisille tai tuttaville läheisillesi suunnittelemasi reitti. Pidä veneessä myös veneen rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat.

"Käy läpi säännöllisesti veneen ja varusteiden kunto. Veneessä tulee veneen koosta riippuen olla äyskäri tai pilssipumppu sekä mela, airot tai ankkuri köysineen. Moottoriveneeseen tarvitaan myös toimiva käsisammutin. Jokaisella veneessä olijalla tulee olla sopivankokoinen ja hyväksytty pelastusliivi tai muu kelluntapukine ja sen tulee olla päällä tai helposti saatavilla", sanoo Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Kertaa väistämissäännöt ja lähde vesille vain selvin päin

Jotta veneen kuljettaja voi toimia turvallisesti, pitää hänen olla toimintakykyinen ja tarkkaavainen. Alkoholi on vuosittain osallisena moniin veneilykuolemiin ja aiheuttaa vesillä myös lievempiä onnettomuuksia ja omaisuusvahinkoja. Veneily ainoastaan selvin päin on paras vaihtoehto.

"Kertaa väistämissäännöt ja hyvä merimiestapa ennen vesille lähtöä", kehottaa Helsingin meripelastuslohkokeskuksen päällikkö Joona Castren. Lisäksi hän neuvoo merellä liikkujia tallentamaan puhelimiinsa meripelastuksen hätänumeron, 0294 1000.

Veneilyyn valmistautujan muistilista

1.    Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
2.    Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
3.    Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
4.    Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
5.    Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
6.    Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
7.    Lähde vesille ainoastaan selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.

Traficomin, poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Väyläviraston asiantuntujat tapaat Vene 23 Båt -messuilla 10.–19.2.2023 viranomaisten yhteisellä osastolla 6e60 Messukeskuksessa. 

Rajavartiolaitos ottaa vastaan vanhentuneita hätämerkinantovälineitä Vene 23 Båt messujen yhteydessä 11.2. ja 18.2., klo 10.00-14.00 välisenä aikana.
Keräys tapahtuu pohjoisen sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä. Paikalla Rajavartiolaitoksen virka-auto.

Lisätietoja:
Kimmo Patrakka, johtava asiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 6450, [email protected]
Joona Castren, meripelastuslohkokeskuksen päällikkö, Rajavartiolaitos, p.0295 426 901, [email protected] 
Simo Kerkelä, yksikön päällikkö, Väylävirasto, Meriväylien kunnossapito, p. 029 534 3354, [email protected]
Jukka Grönlund, ylikonstaapeli, Helsingin Poliisilaitos, venepoliisi, [email protected] ja [email protected], p. 029 547 1666

Raja - tiedote